23948sdkhjf

Hur smakar kött – egentligen?

Svenskt Kött vill lägga orden på tungan när vi pratar om kött.
Hur smakar ugnsstekt kotlettrad? Eller entrecôte? Med ett subjektivt ordförråd vars innehåll som sträcker sig från bottens "äckligt" till toppens "jättegott" är det svårt att beskriva smakerna, trots att det finns en lång rad olika styckdetaljer som smakar helt olika.

Därför har intresseorganisationen Svenskt Kött tagit på sig uppgiften att ta fram smakord som kan passa bra för gris-, nöt- och lammkött, och på så sätt hjälpa konsumenten att göra val som passar smakbilden de är ute efter.

Läs också: Oväntade smaker i kyckling

Likt ett projekt som genomförs av Svensk Fågel för att uppmärksamma komplexa smaker i kyckling handlar det om ett långsiktigt arbete.

– Vi ska successivt kartlägga vad som är de grundläggande smakprofilerna i de olika köttslagen och även vad som skiljer olika styckdetaljer åt och vilka bakgrundsfaktorer som påverkar smakegenskaperna, säger Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött.

Köttprojektet genomförs, precis som Svensk Fågels kycklingprojekt, i samarbete med Tala Smak. Verksamheten grundas för tre år sedan då Sigill Kvalitetssystem och White Guide gick ihop för att hitta gemensamma smakdimensioner bland livsmedel. På så sätt vill de kunna skapa ett matspråk som kan pratas av både producent, kock och konsument.

– Tala Smak har sedan länge ett samarbete med Norges Sjömatråd och vi har kommit ganska långt i att kartlägga den marina smakpaletten. Det ska bli väldigt intressant att göra detsamma med de svenska fyrfotingarna, säger Lars Peder Hedberg, grundare av Tala Smak, i en kommentar.

Enligt Elisabet Qvarford kan projektet också leda till att oupptäckta smakkombinationer av kött och andra råvaror lyfts fram.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094