23948sdkhjf

De lägger bud på Mat.se

Efter några dagar av hemlighetsmakeri offentliggör jätten sitt bud på matleverantören: "Påskyndar vår digitala satsning".
Några dagar efter att Matse, koncernen bakom bland annat Mat.se, rusade på börsen och en hemlig potentiell budgivare nämnts av vd:n, blir det omtalade budet från Axfood nu offentligt.

– Syftet med förvärvet av Mat.se är att påskynda och utveckla vår digitala satsning. Förutom att deras verksamhet kompletterar vår organisation och våra resurser har de en företagskultur som passar Axfood, säger Anders Strålman, vd och koncernchef för Axfood, i pressmeddelandet.

Med sitt offentliga erbjudande vill Axfood köpa alla aktier i Matse, till ett pris av 17 kronor per aktie. Det innebär att det totala värdet i affären uppgår till 554 miljoner kronor. Premien är satt till hisnande 119 procent högre jämfört med priset på 7,75, som aktien låg på innan den rusade iväg 9 december. Jämfört med 14 december, sista handelsdagen innan budet offentliggjordes, är premien satt på 43 procent högre, jämfört med stängningskursen på 11,90 kronor.

Huvudägarna, som innefattar Gavia Food Holding och Namaste Holding, är bolag som ägs av styrelsemedlemmar i Matse. De, tillsammans med en del andra huvudägare, har med ett innehav på totalt 83,2 procent förbundit sig att acceptera erbjudandet. Det gör att ett genomförande av affären verkar mycket troligt, även om budet är villkorat med att Axfood vill ha kontroll över 90 procent av aktierna.

Axfood bedriver redan e-handel både mot konsument och företag, men motiverar köpet av Matse med att man vill påskynda utvecklingen. Genom att förvärva Mat.se, en renodlad e-aktör, kan Axfood helt enkelt växa snabbare på nätet. Enligt Axfood vill man bygga vidare på Matses organisation och planerar inte att göra några större förändringar i verksamheten.

– Vi tycker att det är en riktigt bra affär. Mat.se har ju sin kompetens kring e-handeln och Axfood har en gedigen kompetens kring dagligvaruhandeln och en stark inköpsorganisationen. Den gemensamma strukturen ger en väldigt stark position, säger Mat.se:s vd Måns Danielson till Breakit.

Enligt en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt från Ludvig Mattson, styrelseordförande i Matse tillika ledamot i största ägaren Gavia Food, har Matse inte blivit kontaktade av några andra intressenter än Axfood.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094