23948sdkhjf

Bristfälligt slakteri får leveransstopp

Halländska slakteriet får vitesföreläggande och stormarknaden slutar ta in kött tills bristerna är åtgärdade.
Slakteriet Ginsten utanför Halmstad rapporterades sju gånger till länsstyrelsen för sin djurhantering sedan i somras – bland annat för brister i uppstallning och fel i hantering av bedövningsutrustning. När Livssmedelsverkets veterinär på plats larmade i början av november ledde förhållandena på slakteriet till att länsstyrelsen införde ett slakteriförbud, skriver SVT Nyheter Halland.

Enligt veterinären ska grisar som varit vid medvetande ha hängts upp för att avblodas – koldioxidbedövningen verkade inte ha tagit, men upphängning och avblodning genomfördes ändå. Förbudet varade i ett dygn, tills de mest akuta bristerna åtgärdats, men konsekvenserna hänger kvar. Först fick de ett vitesföreläggande på 230 000 kronor per vecka om inte alla brister åtgärdats inom en månad.

– Det har utomordentligt allvarliga brister. Nu måste slakteriet systematiskt gå till grunden med sitt djurskyddsarbete och säkerställa djurskyddet, säger länsveterinär Madeleine Beckman, till SVT Nyheter Halland.

Därefter gick Ica Maxi Flygstaden i Halmstad ut med meddelandet att de stoppar alla leveranser från slakteriet tills bristerna är åtgärdade. Stormarknaden får in 70 procent av sitt fläskkött från Ginsten, under varumärket JM Chark.

Ägaren till stormarknaden säger till SVT att hela ärendet är sorgligt, särskilt eftersom många kunder efterfrågar lokala produkter lagom till julruschen.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078