23948sdkhjf

Julskinkan tappar till laxen

När svenskarna får lista sina favoriter ligger klassiker kvar i topp – men börjar förlora mark.
I en ny rapport, utförd av Demoskop på uppdrag av Livsmedelsföretagen, har man undersökt svenskarnas favoriträtter på julbordet. Föga förvånande sitter julskinkan cementerad i toppen, långt över andra rätter.

Men det börjar spricka i fundamentet. För tre år sedan, när en liknande undersökning gjordes, svarade 35 procent att julskinkan var favoriten – nu förlorar den mark och drar in 28 procent av favoritrösterna. I stället seglar lax upp på en fjärdeplats, bakom sill och Janssons frestelse. Samtidigt har fler svarat att vegetariska alternativ får mer plats på bordet.

– Det är inte på julbordet man hittar nya mattrender. Därför är det extra intressant att vi nu även kan skönja den utveckling som vi ser totalt, nämligen att flera grupper väljer att minska sin köttkonsumtion och försöker äta mer vegetariskt, säger Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen, via den egna hemsidan.

Kolla in listan nedan, där de tio mest populära rätterna under julen rankas. Siffrorna visar hur många procent av de svarande som uppgav rätten som den absoluta favoriten på julbordet.

Julskinka (28%)
Janssons frestelse (16%)
Sill (12%)
Lax (8%)
Julmust (4%)
Grönkål (4%)
Revbensspjäll (3%)
Köttbullar (3%)
Lutfisk (3%)
Ål (2%)


Undersökningen genomfördes slumpmässigt via telefon med 1 002 medverkande ur Demoskops riksrepresentiva webbpanel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078