23948sdkhjf

Inget smör i pepparkakorna

Däremot hittar organisationen Äkta vara raps- och palmolja i nästan alla testade produkter.
I stället för den klassiska pepparkaksingrediensen smör använder de flesta stora tillverkare raps- och palmolja, rapporterar organisationen Äkta vara, som har granskat 18 olika produkter, inköpta från sju olika livsmedelsbutiker. Ingen av produkterna innehåller smör.

– Innan vi gjorde undersökningen trodde jag att det faktiskt skulle gå att hitta någon kaka som var bakad på smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare för Äkta vara, på egna hemsidan.

De 18 produkterna från totalt tio olika tillverkare sträckte sig från varumärken som Nyåkers och Coop till Annas och Ica. Av kakorna innehöll alla utom Göteborgs Kex produkter palm- och rapsolja, medan 13 av de olika kakorna innehöll kokosfett och tre stycken sheasmör. I stället för vanligt, svenskt smör bakas kakorna med en margarinliknande blandning av vegetabiliska oljor och fetter, ofta med lång transportsträcka.

Nyåkers har utöver det ordinarie sortiment som räknas in i granskningen även pepparkakor som är bakade med palmfritt fett. Målet är att hela sortimentet ska vara palmfritt inom tre till fem år.

Äkta vara är en ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om mat med färre tillsatser och mer råvara. Föreningen grundades av bland annat journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281