23948sdkhjf

Lantmännen höjer rösten i HK Scan

Genom att förvärva en aktiepost blir Lantmännen näst största ägaren i bolaget.
Lantmännen köper en stor och röststark aktiepost i HK Scan från Sveriges Djurbönder och blir därmed näst största aktieägare i bolaget. Sveriges Djurbönder höll med sina dryga 12 procent titeln innan försäljningen.

Totalt köper Lantmännen aktier som motsvarar 10,1 procent av rösterna i HK Scan, vilket i sig motsvarar cirka 5,9 procent av alla aktier. Sveriges Djurbönder går i och med försäljningen ner till cirka 2,3 procent av rösterna, vilket motsvarar knappt 6,6 procent av alla aktier.

Enligt Lantmännen är ungefär 80 procent av medlemmarna i Sveriges Djurbönder även medlemmar i Lantmännen, och man vill med investeringen stärka bondeinflytandet i företaget genom ett aktivt ägande.

– Lantmännen agerar i hela spannmålsvärdekedjan. En betydande del av spannmålen är råvara till foder och av stor betydelse för både spannmålsodlingen och våra ägare, där de svenska animalieproducenterna är en viktig kundkategori. En djurhållning som har förutsättningar att vara konkurrenskraftig med en väl fungerande infrastruktur, är därför viktig för Lantmännen och svenskt lantbruk, säger Lantmännens styrelseordförande Bengt-Olov Gunnarson i ett pressmeddelande.

HK Scans vd Jari Latvanen jämför i ett pressmeddelande Lantmännens sätt att arbeta med hela spannmålsvärdekedjan med det egna företagets arbete med köttförädlingskedjan och ser gemensamma värderingar.

Säljaren Sveriges Djurbönder ser positivt på affären, och tror att röstbytet kan leda till tillväxt och konkurrenskraft i svensk djuruppfödning. Det finska kooperativet av köttproducenter, LSO Osuuskunta, är fortsatt största aktieägare i HK Scan.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141