23948sdkhjf

Ica miljardhandlar i Litauen

Köper Iki i miljardaffär – blir näst störst i Litauen.
Nu är det klart – Ica förvärvar den litauiska dagligvarukedjan Iki. Köpesumman blir 213 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 2,2 miljarder kronor.

I och med förvärvet av UAB Palink, som driver kedjan, blir man näst störst på den litauiska marknaden. Sedan tidigare har man Rimi Baltic i området, som under 2015 hade en marknadsandel på ungefär åtta procent och 56 butiker i landet. Iki har 230 butiker i Litauen, med 7 000 anställda.

Läs också: Maxi ökade mest bland Ica-butikerna i juni

– Litauen är den största av de baltiska marknaderna men också det land där Rimi Baltic haft lägst marknadsandel. Det här ger oss en snabb uppskalning av verksamheten och betydande kostnadssynergier. Iki utmärker sig med välutvecklade butiker med en hög servicenivå och ett brett produktutbud. Ikis butiksnät kompletterar dessutom Rimis väl, säger Ica Gruppens vd Per Strömberg i ett pressmeddelande.

Bland de nuvarande ägarna syns tyska Rewe, Coop Switzerland och belgiska Colruyt Group. Köpet finansieras genom en kombination av den egna kassan tillsammans med befintliga kreditfaciliteter. Ett avslut i affären villkoras av ett godkännande från konkurrensmyndigheterna, något som förväntas senast i slutet av 2017.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.125