Konsumentföreningen Äkta Vara, grundad av bland annat journalisten och fackboksförfattaren Mats-Eric Nilsson som skrivit flera böcker om matfusk, har listat de fem nominerade produkterna till Årets matbluff 2016.
Antipriset delas ut till "årets mest vilseledande produkt" och de nominerade produkterna har plockats ut av en jury bestående av Mats-Eric Nilsson, Sveriges Konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft, matdebattören Christina Möller, samt Äkta Varas ordförande Björn Bernhardson. Utnämningen delades ut för första gången 2015, då Valios laktosfri-märkta kefir kostade fem kronor mer än den som inte märktes med laktosfritt, trots att de hade exakt samma innehåll.
Finalisterna med motiveringar:
I stjärnkocken Erik Lallerstedts sås utgör tryffeln 0,005 procent av såsen, och det mesta av smaken sägs komma ifrån ett aromämne.
Fjällbrynt Messmör lingonMessmöret innehåller inte äkta lingon, utan en framställd lingonarom.
Loka Crush hallonHallonhalten i läsken uppnår 0,3 procent, medan de 14 procent juice som drycken består av kommer från päron och äpple.
Annas MandelpepparkakorPå framsidan avbildas mandlar, men smaken i själva produkten kommer enbart från aromämnen.
Enligt föreningen är buljongen vilseledande då det som bör vara en huvudråvara i en oxbuljong – avkok från kött och ben – bara uppgår till 2,1 procent av produkten.
Vinnaren utses i en omröstning på
som pågår fram till 23 januari, och vilken som blir Årets matbluff presenteras den 25 januari. Äkta vara beskriver sig som en ideell medlems- och konsumentförening som driver frågor om bättre matkvalitet genom att lyfta fram mat utan tillsatser. Bland annat har man egna märkningen "Ä-märket", som ges till produkter utan E-nummer.