23948sdkhjf

Kocksåsen blev Årets matbluff

Med en tredjedel av rösterna tog tryffelbearnaisen hem Äkta Varas antipris.
Konsumentorganisationen Äkta Vara presenterade nyligen årets finalister för antipriset Årets matbluff, ett pris som delas ut till en produkt som anses vara vilseledande i sin presentation. Intresset inför utdelningen av priset sköt i höjden, vilket visar sig i omröstningssiffrorna.

Med en tredjedel av de knappt 14 000 rösterna blev det tryffelbearnaisen från stjärnkocken Erik Lallerstedts varumärke som fick den osmickrande utmärkelsen. Ett av huvudargumenten till nomineringen var att såsen endast innehåller 0,005 procent äkta tryffel, medan det mesta av tryffelsmaken kommer från aromämnen.

– Jag tror att många känner sig lurade av att man tror att det är en riktig bearnaisesås med recept från hans restaurang och att de skryter med att de har äkta tryffel i, samtidigt som smaken främst visar sig komma från syntetiskt aromämne, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson i ett pressmeddelande.

När Svenska Måltider i förra veckan pratade med såsen producent Kavli om nomineringen ansåg företaget den som orättvis:

– Vi har äkta vit tryffel från Italien i såsen men det var inte helt okomplicerat att utveckla den. Naturlig tryffelarom dunstar väldigt snabbt och det är en av anledningarna till att vi behöver använda oss av tillsatta aromer. Smaken och doften skulle dessutom inte förändras nämnvärt med mer äkta tryffel i såsen, sade Jessica Sehlin, kommunikationsdirektör för Kavli, till magasinet.

Omröstningen genomfördes på Äkta Varas hemsida, och det var jämnt i toppen. Se siffrorna för omröstningen nedan.

1. Eriks Bearnaise tryffel, 4 581 röster (33%)
2. Knorr mörk oxbuljong, 3 936 röster (28%)
3. Annas Mandelpepparkakor, 3 061 röster (22%)
4. Loka Crush hallon, 1 413 röster (10%)
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon, 970 röster (7%)
Totalt: 13 961 röster

Motiveringen för finalisten:
"Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är 'äkta tryffel' i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för 'min finaste' och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. 'Bearnaisen' är dessutom gjord utan smör."
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111