23948sdkhjf

Mest lönsamma Ica-butiken ligger i fjällen

Ägarna har utsetts till Västerbottens mest företagsamma personer.
Ica Fjällboden i Hemavan är landets mest lönsamma Ica-butik, visar en granskning som Icanyheter nyligen gjort. Den främsta förklaringen är närheten till Norge – orten ligger cirka 40 kilometer från norska gränsen, och Fjällboden rör sig i toppen även för att vara en gränshandelsbutik.

Under 2015 omsatte man över 70 miljoner kronor, med en rörelsemarginal på 11,9 procent, vilket är nästan dubbelt så mycket jämfört med snittet för gränshandelsbutiker i landet. Butiken ligger i köpcentrumet Bayhill Center som har cirka en miljon besökare om året. Ungefär 70 procent av dem är norrmän, skriver Affärsliv 24.

Resultatet kan komma att bli ännu bättre inom kort. Man utför just nu en utbyggnad, vilket kommer att öka butiksytan med drygt 300 kvadrat. När man byggde till 200 kvadrat år 2013 ökade man omsättningen med 75 procent.

Ägarparet Nils Wikberg och Grete Tuven, som också äger köpcentret Bayhill Center, utsågs till Västerbottens mest företagsamma personer av Svenskt Näringsliv i december förra året. Motiveringen var att man med utvecklingen av sin butik och sitt köpcentrum hjälpt till att göra Hemavan till en "fjällturistort i toppklass”.

– Vi är en bidragande kraft till att Hemavan går framåt. Vi verkar på en liten ort och kan göra stor skillnad genom att bland annat skapa arbetstillfällen. Till exempel har vi skapat 50 arbetstillfällen på bara några år – det är många på en liten ort som bara har 250 hushåll, sade Nils Wikberg i samband med prisutdelningen, till Ica-handlarnas förbunds hemsida.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141