23948sdkhjf

Allt fler unga väljer bort köttet

Men när man äter kött ska det helst vara svenskt, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern.
Ungefär var fjärde ungdom i Sverige väljer att äta vegetariskt i någon utsträckning, även om man också äter kött ibland. Andelen som identifierar sig som vegetarianer har ökat från 3 procent 2009, till dagens 9 procent. Tittar man bara på gruppen unga kvinnor ligger andelen vegetarianer idag på 13 procent.

Det visar Ungdomsbarometerns undersökning om kost och hälsa, där attityden till kött stod i centrum. Totalt deltog knappt 16 000 ungdomar mellan 15-24 i undersökningen, som gjordes i oktober 2016.

Jämfört med 2009 då analysföretaget såg att orsaken till att man valt vegetarianism främst berodde på ett intresse för djurrätt, lägger vegetarianerna i dag även till miljö, hälsa och hållbarhet till anledningarna.

Samtidigt visar undersökningen att ungdomarna som äter kött gärna väljer svenskt – cirka 70 procent tycker att det är viktigt att köttet är svenskt. En av slutsatserna i undersökningen pekar på att ungdomar i dag gör medvetna val. Helst inhämtar man information från vänner och nätförebilder, snarare än från forskare och experter.

Enligt Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött, kommer undersökningens resultat ligga till grund för hur man framöver ska vända sig till ungdomar.

– Den här trenden har vi sett under några år. Samtidigt går inte totalkonsumtionen av kött ner i Sverige och det återstår att se hur stor andel av ungdomarna som är vegetarianer om tio år. Trender växlar, säger hon till Land Lantbruk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109