Allt fler unga väljer bort köttet

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Men när man äter kött ska det helst vara svenskt, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern.

Ungefär var fjärde ungdom i Sverige väljer att äta vegetariskt i någon utsträckning, även om man också äter kött ibland. Andelen som identifierar sig som vegetarianer har ökat från 3 procent 2009, till dagens 9 procent. Tittar man bara på gruppen unga kvinnor ligger andelen vegetarianer idag på 13 procent.

Det visar Ungdomsbarometerns undersökning om kost och hälsa, där attityden till kött stod i centrum. Totalt deltog knappt 16 000 ungdomar mellan 15-24 i undersökningen, som gjordes i oktober 2016.

Jämfört med 2009 då analysföretaget såg att orsaken till att man valt vegetarianism främst berodde på ett intresse för djurrätt, lägger vegetarianerna i dag även till miljö, hälsa och hållbarhet till anledningarna.

Samtidigt visar undersökningen att ungdomarna som äter kött gärna väljer svenskt – cirka 70 procent tycker att det är viktigt att köttet är svenskt. En av slutsatserna i undersökningen pekar på att ungdomar i dag gör medvetna val. Helst inhämtar man information från vänner och nätförebilder, snarare än från forskare och experter.

Enligt Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött, kommer undersökningens resultat ligga till grund för hur man framöver ska vända sig till ungdomar.

– Den här trenden har vi sett under några år. Samtidigt går inte totalkonsumtionen av kött ner i Sverige och det återstår att se hur stor andel av ungdomarna som är vegetarianer om tio år. Trender växlar, säger hon till Land Lantbruk.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Andra skiftet i Kolafabriken

Återkomsten till företaget som hon en gång grundade ledde till att Pia Jaarnek med sitt Kolafabriken nominerades som en av landets främsta entreprenörer. Med en färsk investering i tillverkningen är man nu redo att ta nästa steg.

Storskalig fiskodling stoppas

Plånboken ett hinder för ekologiskt

Donuts och kaffe tar plats hos teknikkedja

Ny guide ska leda rätt i kostrådsdjungel

Livsmedelsföretagen vill att fler ska använda kostråd på enskilda livsmedel, genom att erbjuda en interaktiv guide.

Insektsföretagare bjuds in till dialog

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ny tidtabell löser grossistens leveransknutar

Tusentals artiklar ur Martin och Serveras sortiment blir tillgängliga för kunder i Finland efter att färjeavgångar ändras.

Bryggerier och branschen överens

Nu läggs grunden för ett samarbete där klimatpåverkan inom hela branschen ska minska.

Menigo med ny chef mot privatsidan

Digitalisering och sälj står på agendan när grossisten värvar ny affärsområdesdirektör för den privata marknaden.

Franskt förvärv av Swedish oat fiber

Rutinerad livsmedels-vd tar över McDonald's Norden

Christer Åberg, tidigare vd för Arla och Orkla-division, utses till ny vd. Samtidigt tillsätts en permanent ekonomichef.

Större mängd ost byte i trailerstöld

Ingen tilltro till finalen

Förväntningarna inom handeln faller inför december. "Oroande", menar Svensk handels vd.

Kunder vill ha mer flexibilitet – matkassar saktar ner

Både Axfood och Linas Matkasse ser att försäljningen av färdiga middagslösningar stannat av under året, men bägge tror att behovet fortsatt kommer finnas kvar.

Gastrofy byter namn

Tre livsmedelsföretag prisade i reklamtävling

Jordkällare, uppror och e-sport ledde till pokaler i 100-wattarens prisutdelning.

Mat-app bryter med mellanhand

Cloetta splittar Skandinavien

Affärsområdet Skandinavien har vuxit och chefen går i pension – nu delar Cloetta upp rollen.

Digitala restaurangen – mer etta än nolla

Restaurangkedjan Pinchos har både vuxit rejält de senaste åren och nyligen expanderat till Norge – nu utses grundaren Magnus Larsson till Västsveriges främsta entreprenör.

10 miljoner extra för att sprida tekniken

Peckas naturodlingar tar in mer pengar för att möjliggöra expansion – nu vill man sälja vidare tekniken.

Coop återkallar vegobollar

En fjärdedel av mellanmålets socker ska bort

Samarbete ger slakteri förtroende

Tuff tillvaro för tryffelfans

Torrt väder och klimatförändringar skjuter tryffelpriserna i höjden – nu får du betala närmare 60 000 kronor kilot.

"Mathjälte" gör ost av världsklass

Falköpings mejeri byter ordförande

Inbrott i matbutik – 220 kilo ris stulet

Ytterligare en matapp lägger ner

Plast i Anthon Bergs marsipan

Axfood gör fortsatta förpackningsändringar

Lidl startar näthandel – i USA

Snabbkaffe stulet ur bemannad lastbil

Efter förra årets Coop-succé – nu vann Ica

Medieprofil till Coop Värmlands styrelse

Smörpriserna exploderade

Mejeriet tecknar nationellt avtal med Ica

Se alla Företagens egna nyheter

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

Söker du nya utmaningar?

PENKO indikatorer hos Scanvaegt

Filtrering av vätskor - med effektivitet och dokumentation i fokus

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

ICA Supermarket Matfors satsade på ett miljövänligt köldmedium!

Svetsningssäkerhet med 6 gånger större synfält och realistisk färgåtergivning

Kvalitet och säkerhet i alla led

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Behärska luften

Säkerställ äktheten i ditt kryddsortiment

Filtrering av vätskor - för alla uppgifter och filterhus

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

Svenska Retursystem firar 20 år i delningsekonomin

Defekt elektronik ombord på fartyg?

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Galet kampanjpris i november!

Har du onödiga transporter internt?

EuroExpo mässan i KIruna har öppnat

Vi ses på Elmia!

Rullar ut en perfekt grillad biff med en drivlösning från ebm-papst ZEITLAU...

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Sänd till en kollega

0.45