Nytt rekord för köttkonsumtionen

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Efter flera år av vegetarisk trend och minskande konsumtion ser Jordbruksverket en ökning.

87,7 kilo kött – så mycket kött förbrukade svenskarna per person under 2016, visar statistik från Jordbruksverket. Det är en ökning med ett halvt kilo jämfört med året innan, och ett nytt rekord. Sedan 1990 har konsumtionen ökat med cirka 45 procent.

Efter att bland annat ben och förluster i produktionen räknats bort handlar det om en direkt konsumtion på drygt 40 kilo. Ökningen kan ses som oväntad, med tanke på de klimat-, vego- och hälsotrender som fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren.

– Jag tycker det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken, säger Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket, till Sveriges Radio.

Läs också: WWF: "Oroväckande att förbrukningen av kött ökar"

Framförallt handlar det om ökningar i förbrukningen av lammkött och kyckling, medan nötkött och griskött minskar något. Vad gäller andelen svenskt kött ser man en ökning för fläsk och fågel, där andelen svenskt ursprung för bägge grupper nu uppgår till ungefär 70 procent, medan andelarna för både svenskt nöt- och lammkött minskar.

Läs också: Jordbruksverket: Maten år 2050 måste vara svensk

Enligt Jordbruksverkets slutsats skulle andelen svenskt kött vara högre om tillgången tillät, då man ser att många konsumenter helst väljer svenskt.

– Det är glädjande att vi ser en ökad efterfrågan på svenskt kött, det ligger i linje med bland annat livsmedelsstrategin. Det som begränsar nu är tillgången, säger Åsa Lannhard Öberg till Dagens Nyheter.
Mer om: Köttkonsumtion


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Otto har fansen i ryggen

Barnmatstillverkaren vann nyligen "David mot Goliat"-priset tack vare omröstning – nu bygger man nätverk av ambassadörer.

Producenten bakom årets dagligvara gasell på nytt

Njie, tillsammans med bland andra bryggeriet Poppels, placerar sig på topp tio-listan över Västra Götalands läns snabbast växande företag.

Spisa vill odla grönt mitt i stan

Ört- och salladsproducenten är en av de drivande bakom stora stadsodlingsprojekt i Stockholm, Helsingborg och Landskrona.

McDonald's kallar in hamburgerreserven

Kedjan bjuder in tidigare anställda till vad man kallar en repövning – målet är att 100 personer ska återvända för ett arbetspass.

Orkla köper producent av frysta grönsaker

Osten som flest vill rekommendera

Västerbottensost upprepar topp tio-ranking när Yougov presenterar lista över Sveriges mest rekommenderade varumärken.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Då ska Lidls nya huvudkontor stå klart

Franska facket: Nestlé-flytt är opraktisk

Midsona tillsätter ny Norge-chef

Christoffer Mørck, närmast kommersiell direktör i Midsona Norge, tar steget in i ny chefsroll samt koncernledningen.

Irländska storförvärvet lyfte Scandi Standard

Snart flödar Brämhults från Danmark

Rynkeby foods startar produktionen av färskpressad juice vid anläggningen i Ringe vid årsskiftet.

Två nya Findus-chefer utses

Uthållig limpa nominerad till varumärkespris

Smaktolkare identifierar griskött

Hur smakar griskött? Syrlig och gräddig sötma är några av smakorden som dyker upp när Svenskt kött och Tala smak genomför tester.

Tidig rusch för Zoégas julkaffe

Årets begränsade julkaffe har lämnat lagret – "Tyvärr finns det inget mer kaffe att beställa".

Mer bröd på rälsen

Polarbröd ökar järnvägstransporter med nytt avtal, och når därmed "full potential".

Rekorddyrt vin säljs från Sverige

När Systembolaget höll dryckesauktion ropades det som kallas världens dyraste vin ut – köptes på Systembolaget i Malmö för 23 år sedan.

Vi väljer hellre svenskt än ekologiskt

Andra skiftet i Kolafabriken

Återkomsten till företaget som hon en gång grundade ledde till att Pia Jaarnek med sitt Kolafabriken nominerades som en av landets främsta entreprenörer. Med en färsk investering i tillverkningen är man nu redo att ta nästa steg.

Lokalt street food-koncept i nytt samarbete

Ny regionchef på Hemköp

Han tar över styret för 25 Stockholmsbutiker.

De är årets nötköttsföretag

Bransch-vd prisvinnare på ekomäsa

Storskalig fiskodling stoppas

Gastrofy byter namn

"Mathjälte" gör ost av världsklass

Falköpings mejeri byter ordförande

Inbrott i matbutik – 220 kilo ris stulet

Ytterligare en matapp lägger ner

Plast i Anthon Bergs marsipan

Axfood gör fortsatta förpackningsändringar

Lidl startar näthandel – i USA

Snabbkaffe stulet ur bemannad lastbil

Efter förra årets Coop-succé – nu vann Ica

Smörpriserna exploderade

Medieprofil till Coop Värmlands styrelse

Se alla Företagens egna nyheter

KIPP Nollpunktsspännsystem

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Komplettera ert Lagafors rengöringssystem med slangupprullare och slang

Tack för ert besök i vår monter

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

Söker du nya utmaningar?

PENKO indikatorer hos Scanvaegt

Filtrering av vätskor - med effektivitet och dokumentation i fokus

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

ICA Supermarket Matfors satsade på ett miljövänligt köldmedium!

Svetsningssäkerhet med 6 gånger större synfält och realistisk färgåtergivning

Kvalitet och säkerhet i alla led

Fyllningsmaskiner från Trepak International AB

Behärska luften

Säkerställ äktheten i ditt kryddsortiment

Filtrering av vätskor - för alla uppgifter och filterhus

Kompletta fyllningslinjer från Trepak International AB

Svenska Retursystem firar 20 år i delningsekonomin

Defekt elektronik ombord på fartyg?

Kapsyleringsmaskiner från Trepak International AB

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Galet kampanjpris i november!

Har du onödiga transporter internt?

Sänd till en kollega

0.212