23948sdkhjf

Nytt rekord för köttkonsumtionen

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Efter flera år av vegetarisk trend och minskande konsumtion ser Jordbruksverket en ökning.

87,7 kilo kött – så mycket kött förbrukade svenskarna per person under 2016, visar statistik från Jordbruksverket. Det är en ökning med ett halvt kilo jämfört med året innan, och ett nytt rekord. Sedan 1990 har konsumtionen ökat med cirka 45 procent.

Efter att bland annat ben och förluster i produktionen räknats bort handlar det om en direkt konsumtion på drygt 40 kilo. Ökningen kan ses som oväntad, med tanke på de klimat-, vego- och hälsotrender som fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren.

– Jag tycker det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken, säger Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket, till Sveriges Radio.

Läs också: Andel i skånska kor blir kött till dörren

Framförallt handlar det om ökningar i förbrukningen av lammkött och kyckling, medan nötkött och griskött minskar något. Vad gäller andelen svenskt kött ser man en ökning för fläsk och fågel, där andelen svenskt ursprung för bägge grupper nu uppgår till ungefär 70 procent, medan andelarna för både svenskt nöt- och lammkött minskar.

Läs också: De vill se över svenskarnas köttkonsumtion

Enligt Jordbruksverkets slutsats skulle andelen svenskt kött vara högre om tillgången tillät, då man ser att många konsumenter helst väljer svenskt.

– Det är glädjande att vi ser en ökad efterfrågan på svenskt kött, det ligger i linje med bland annat livsmedelsstrategin. Det som begränsar nu är tillgången, säger Åsa Lannhard Öberg till Dagens Nyheter.
Mer om: Köttkonsumtion
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Vegme med två nya korvar

Tetra Pak leder racet mot förnybart

Tetra Pak överväger att helt gå över till växtbaserat material på takåsförpackningen Tetra Rex.

Hedda Spendrups nya bryggeri öppnar restaurang

Omakas första öl färdigbryggt – döpt till Mother.

Svenskt veganostföretag tar in 34 miljoner

Flera stora investerare tror på växtbaserad ost.

Sproud gör som Oatly – drar till USA

På nytt jobb
Hon ska leda forskning om livsmedel

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

Knappt 20 000 konsumenter har sagt sitt i antitävlingen – här är vinnaren.

Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

Ica sponsrar Food Tech 2020

På nytt jobb
Han blir Dagabs vice vd: "Extra väl lämpad”

Espresso House till dagligvaruhandeln

Stor norsk köttproducent storsatsar på vego

Atria sänker prognosen

Kale United vill bli en vegansk folkaktie

Återupplivade Astrid och aporna – en pusselbit bland många.

Ännu en tysk matkassejätte till Sverige – lanseras i dag

Ny teknik för laxtransport på tåg

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

Axfood vill bli större i Linköping

Papper på prästosten ersätter plasten

På nytt jobb
Han går in som vd i Clearon

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nestlé satsar miljarder på matanpassad plast

Handlare dumpar djurmaten efter nya avgifter: ”Det är horribelt”

Köttbulleföretag i konkurs

Var tidigare underleverantör till Melkers.

Duni omorganiserar

På nytt jobb
Lohilo rekryterar vice vd från Unilever

Ytterligare en amerikansk mejerikonkurs

Nu står det klart: hit får Sverige exportera fläsk

Oatly till 1 300 Starbucks

Kompetensbehov i köttbranschen undersöks

Framgång för Optifreeze i Tyskland

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

HK Scan lämnar Siljans Chark

Catena och Coop i slutförhandlingar om jättelagret

Svenskt i matkassen – en vinst för bönderna

Bayn i nytt försäljningssamarbete

Se alla Företagens egna nyheter

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Nöjd kund i över 25 år

Lös enkelt en mängd olika bildbehandlingsuppgifter!

176 AxiCool-fläktar kyler gigantiskt livsmedelslager

Bakgrundsavbländning går lätt att välja av eller på!

Nu startar vi Nätverk i Skåne!

Lättare och bättre förpackning till smörblandning

En teälskare hos ebm-papst har utvecklat en underhållande te

EC-lågenergifläktar presenteras på minimässan ExpoVent

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Germanium glas från Mirit Glas

Fatpump i hygieniskt utförande

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

EuroExpo mässa Karlstad

​Hydroscand lanserar SlangExpress i Eskilstuna

AxFlow AB stärker organisationen

INOXPA lobrotorpump

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Nya säljare på plats!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Nu lanserar vi Original Blend som Hela bönor.

Antibiotikafri kyckling: Megatrend 2020

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Sänd till en kollega

0.172