23948sdkhjf

Nytt rekord för köttkonsumtionen

Efter flera år av vegetarisk trend och minskande konsumtion ser Jordbruksverket en ökning.
87,7 kilo kött – så mycket kött förbrukade svenskarna per person under 2016, visar statistik från Jordbruksverket. Det är en ökning med ett halvt kilo jämfört med året innan, och ett nytt rekord. Sedan 1990 har konsumtionen ökat med cirka 45 procent.

Efter att bland annat ben och förluster i produktionen räknats bort handlar det om en direkt konsumtion på drygt 40 kilo. Ökningen kan ses som oväntad, med tanke på de klimat-, vego- och hälsotrender som fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren.

– Jag tycker det är lite överraskande att den vegetariska trenden som sägs vara så stark inte syns i statistiken, säger Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket, till Sveriges Radio.

Framförallt handlar det om ökningar i förbrukningen av lammkött och kyckling, medan nötkött och griskött minskar något. Vad gäller andelen svenskt kött ser man en ökning för fläsk och fågel, där andelen svenskt ursprung för bägge grupper nu uppgår till ungefär 70 procent, medan andelarna för både svenskt nöt- och lammkött minskar.

Enligt Jordbruksverkets slutsats skulle andelen svenskt kött vara högre om tillgången tillät, då man ser att många konsumenter helst väljer svenskt.

– Det är glädjande att vi ser en ökad efterfrågan på svenskt kött, det ligger i linje med bland annat livsmedelsstrategin. Det som begränsar nu är tillgången, säger Åsa Lannhard Öberg till Dagens Nyheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063