23948sdkhjf

Ingen vattenledning för Spendrups

Efter en tvist mellan byggbolaget NCC och Ludvika kommun står Spendrups fortfarande utan vattenledning – sex år efter projektets start.
Årert var 2012 och Spendrups nya bryggeri i Grängesberg behövde mer vatten. Lösningen låg i en ny ledning från vattenverket 13 kilometer bort, ett uppdrag som Ludvika kommun tog på sig att lösa.

Man beställde arbetet från byggbolaget NCC, men där stannar det enkla förloppet. Ledningen byggdes, men fungerade aldrig riktigt som den skulle.

Ledningen skulle grävas upp, men arbetet stoppades efter att kommunen och byggbolaget började diskutera vems fel det egentligen var att den inte fungerade. Till slut ledde det till att NCC nyligen hävde avtalet.

Eftersom projektet har några år på nacken kom inte hävningen som en överraskning för Spendrups.

– Man kan väl säga att det inte kommer som en blixt från klar himmel, det är något som vi har känt på oss, säger Mårten Lyth, kommunikationsdirektör för Spendrups, till SVT Nyheter Dalarna.

Tanken med en fast ledning var att bryggeriet skulle ha en högt tillgång på vatten samt möjlighet att klara olika säsonger då man brygger mer eller mindre. Eftersom man fortfarande saknar ledningen måste man istället lagerhålla på ett annat sätt inför sommaren, då man går in i en större produktionsfas.

– Vi måste produktionsplanera, alltså brygga i förväg så att säga. Och det är svårt att göra snabba justeringar, att till exempel klara av en större efterfrågan av en viss produkt, säger Mårten Lyth till SVT.

I väntan på ledningen har man tvingats till åtgärder som både kostar pengar och tid, men det gör också att man inte är i ett akut läge. Enligt Mårten Lyth är den största nackdelen att man inte har möjlighet att expandera.

I övriga ledningsnyheter för bryggeriet står det klart att vattenledningen mellan Loka och bryggeriet i Hällefors har två av tre klartecken från länsstyrelsen, skriver P4 Örebro. Projektet förvänta kosta 30 miljoner kronor och man siktar på att färdigställa ledningen till årsskiftet. Enligt Spendrups skulle produktionen kunna öka med det dubbla i och med en ny ledning.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172