23948sdkhjf

Få fick betalt efter slakteriets konkurs

Gothemsgården, som gick i konkurs strax innan man anklagats för köttfusk, har gått igenom konkursprocessen.
I veckan stod det klart att det inte blev något åtal mot gotländska Gothemsgårdens slakteri, som efter en livsmedelskontroll i januari förra året misstänktes ha sålt hundratals ton importerat kött som svenskt.

Bara ett par dagar innan anklagelserna riktades mot Gothemsgården hade företaget gått i konkurs. Nu har konkursförvaltarens slutredovisning lämnats in till tingsrätten, skriver P4 Gotland.

Totalt landade fordringarna på slakteriet nära 15 miljoner kronor, men bara två av fordringsägarna fick pengar tillbaka – Almi Företagspartner på Gotland, som Gothemsgården hade lån hos, samt ett företag som lagerhöll lammskinn från slakteriet.

Drygt 30 lantbrukare står därför utan återbetalning.

– Bittert och tråkigt att vi inte kunde få rättvisa i den här saken. Det var ju många bönder som var drabbade, inte bara jag. Det handlar ju om åtta miljoner sammanlagt, säger Viveca Bornold, en lantbrukare som själv hade 300 000 kronor i fordringar, till P4 Gotland.

Slakterifastigheten, utrustningen och annan lös egendom såldes för dryga 1,3 miljoner kronor. De 900 000 man drog in på fastigheten i vilken slakteriet låg var enligt radiokanalen långt ifrån det värderingar som gjorts.

Samtidigt sålde ägaren bostadsfastigheten till sitt eget bolag för 800 000 kronor – en bra bit under köpepriset 2011 på 9 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093