23948sdkhjf

Årets finländska livsmedel snart till Sverige

Paulig-ägda produkten fick ett enormt genomslag i Finland förra året – efter priset väntar nu en lansering på svenska marknaden.
I början av förra året lanserade finländska Gold & Green Foods en utmanare inom vegosegmentet, till stor del baserat på nordiska råvaror.

Produkten, som består av havre, ärter och åkerbönor, framställs genom en patenterad teknik som företaget håller hemlig. I grova drag beskrivs processen med att havre, bön- och ärt-protein blandas med vatten, varpå massan samtidigt böjs under upphettning för en fiberrik konsistens ska uppstå.

Pulled havre, eller ”nyhtökaura” som den heter i Finland, fick ett stort genomslag omgående – tidningar, tv och radio lyfte fram den nya produkten och många butiker sålde slut lagret på lanseringsdagen, rapporterade SR:s sverigefinska radiokanal Sisuradio några veckor efter säljstarten i maj 2016.

Samma år belönades produkten med priset Årets livsmedelsfenomen i kedjan Keskos tävling K-Ruoka Awards och i dag finns produkten i flera finska butikskedjor.

Under tisdagen var det dags för ännu ett pris för produkten. När Finlands livsmedelsindustriförbund ETL höll sin årliga tävling var Gold & Greens pulled havre nominerad av juryn i kategorin Årets finländska livsmedel. Produkten utsågs till vinnare efter en omröstning där allmänheten röstade under två veckor i april.

– Vi utvecklar produkten vidare, och vi kommer att lansera nyheter på marknaden i fortsättningen. Härnäst planerar vi att inleda försäljningen av produkten på den svenska marknaden, säger Maija Itkonen, vd för Gold & Green Foods, i ett pressmeddelande.

Några månader efter att Gold & Green släppte produkten köpte finska koncernen Paulig Group 51 procent av företaget, med den uttalade målsättningen att lansera pulled havre internationellt.

Enligt Gold & Greens svenska presskontakt kommer produkten snart att lanseras i ett tiotal butiker i Stockholm – inkluderande Ica-butiker, Urban Deli och Paradiset – innan en bred Sverige-lansering i oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079