23948sdkhjf

Syrlig Flen-produkt vinnare av Menigos pris

Grossistens Nyskaparstipendie går till "internationell spetsprodukt".
I samband med matfestivalen Smaka på Stockholm delade Menigo ut Nyskaparstipendiet, det årliga priset riktat mot matproducenter.

Vinnare blev Ättika Fruktförädling från Flen i Sörmland, som gör fatlagrad ciderättika på lokala äpplen. Producenterna Hans Naess och Patrik Arneke lyftes framförallt fram för hur de tar tillvara på svenska, lokala råvaror genom att göra en klassisk produkt på ett innovativt sätt.

Ättikan, som enligt juryn är "en internationell spetsprodukt", lagras i decennier på ekfat i en oisolerad byggnad. På så sätt får den både smak från ekfaten och vädret.

I motiveringen skriver juryn också bland annat att verksamheten är unik i Sverige, och har potential att bli en exportvara:

"En spetsprodukt som kan nå utanför landets gränser. Nyskapande förebilder med stor passion och kunskap.", skriver juryn, som i år bland annat bestod av Hanna Halpern, vd för Restaurangakademien, och Jimmi Eriksson, årets kock 2016.

Priset, som består av en check på 25 000 kronor vikta för en inspirationsresa, kommer att spenderas på ett studiebesök i spanska Jerez. Som en del av området "sherrytriangeln" är orten känd för sin framställning av lagrade sherryprodukter, däribland vinäger.

– Vi kommer att utveckla vår ättika ytterligare, en långsam process som kräver noggrannhet och tålamod. Vi tittar nu också på att jäsa mer ättika från andra råvaror som exempelvis blåbär, svarta vinbär och päron, säger Hans Naess i ett uttalande.

Tidigare vinnare av stipendiet
2016 – Hällestadsvamp
2015 – Catxalot
2014 – Malmö Vinägerfabrik
2013 – Ängsholmens Gårdsmejeri
2012 – Warbro Kvarn


http://www.mynewsdesk.com/se/menigo/pres...

Juryns motivering för priset lyder:
Årets nyskapande vinnare har en verksamhet som är unik i Sverige, som tar tillvara på svenska råvaror med respekt och finess. En spetsprodukt som kan nå utanför landets gränser. Nyskapande förebilder med stor passion och kunskap.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.112