23948sdkhjf

Kött och chark från Sverige studeras av Kina

Kinesiske ambassadören på studiebesök hos några av kött- och charkföretagens storspelare – hoppas snabba på processen för godkännande av svenskt griskött till Kina.
I november 2015 reste flera svenska livsmedelsföretag med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s) till Kina för att främja livsmedelshandel mellan länderna.

Bland de medresande följde bland annat HK Scan samt branschorganisationen Kött och charkföretagen. Cirka ett och halvt år senare var det dags för dem att, tillsammans med KLS Ugglarps och Atria, fortsätta kunskapsutbytet.

Tidigare i veckan bjöd man in Chen Yuming, Kinas ambassadör i Sverige, för en studieresa där livsmedelskedjan för svenskt griskött visades upp från gård till förädling.

– Vi hade mycket bra diskussioner med ambassadör Chen Yuming och hans anställda om möjligheten till ökad handeln mellan Sverige och Kina specifikt för vår bransch. Ett exempel är korvskinn som i stor utsträckning redan idag importeras från Kina och ett annat är naturligtvis vår önskan att bli godkända för export av griskött till Kina, säger Magnus Därth, vd för Kött och charkföretagen.

Förhoppningar om export
Resan startade på en grisgård, för att senare fortsätta till KLS Ugglarps slakteri för uppvisning av slakt och styckning. Därefter avslutades studiebesöket hos Atra Scandinavia för att se förädlingen till bland annat smörgåsskinka.

Studiebesöket i sig är ingen förutsättning för att en svensk export av griskött till Kina ska ske, men enligt Kött och charkföretagen är både de och ambassadören positiva till att kunskapsutbyte av den här sorten ska snabba på processen.

Själva processen för att grisköttet ska godkännas startade i slutet av 2015, när kinesiska myndigheter gjorde en landsinspektion i Sverige. Nästa steg är att Kina ska skicka förslag på gällande förutsättningar för exporten till Sverige, innan man en gång till inspekterar de anläggningar som godkänns.

– Kött- och charkföretagen jobbar aktivt för en ökad handel med livsmedel mellan Sverige och Kina i båda riktningarna och det är viktigt med denna typ av kunskapsutbyte, säger Magnus Därth.

Danmark redan klara
Tidigare i maj slöt Danmark ett avtal som innebär ett godkännande av dansk export av värmebehandlade fläskprodukter till Kina.

Det var en positiv nyhet framförallt för danska jätten Danish Crown, som redan påbörjat ett bygge av en fabrik som ska tillverka produkter av danskt fläskkött i Shanghai.

– Kina är ett väldigt stort land med enorm potential och kineserna konsumerar redan mer än hälften av världens fläskkött. Detta är definitivt ett genombrott för dansk export, sade Kasper Lenbroch, vd för Danish Crowns dotterbolag Tulip Foods, vid tidpunkten.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Det blir ett magrare julbord i år
Hon går in som styrelseordförande i Svenska Köttföretagen
AAK förvärvar bolag i Indien
Nu blir hon vd för Råsaft
Anrik livsmedelsgrossist ger sig in i dagligvaruhandeln
Globala livsmedelsjättarna backar i sina klimatambitioner
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.11