23948sdkhjf

Regeringen satsar 78 miljoner på ny livsmedelsforskning

Nya forskningssatsningen ska fokusera på ökad innovation. Bucht: "Hittills har det varit väldigt sparsamt forskat inom livsmedelssektorn".
Regeringen lägger nu fram steg tre i sin livsmedelsstrategi, som syftar till att öka svensk matproduktion, tillsammans med tillväxt och nya jobb.

Det tredje åtgärdspaketet blir en forskningssatsning på totalt 78 miljoner kronor över åren 2017-2019. Av dem går 50 miljoner till att starta ett tioårigt nationellt forskningsprogram för livsmedel.

I övrigt får SLU 15 miljoner för en forskarskola för industridoktorander, medan 9 miljoner satsas på inkubatorer som tidigt ska lyfta fram företag och innovatörer med nya idéer. Dessutom stöder man den arena för samverkan som flera av landets största livsmedelsföretag beslutade om tidigare i veckan.

Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (s) tror han att både ny teknik och nya livsmedel står på agendan för forskningen, men att det är akademin och industrin som tar besluten.

– Hittills har det varit väldigt sparsamt forskat inom livsmedelssektorn, säger Sven-Erik Bucht.

Livsmedelsstrategin omfattar satsningar på totalt 1 miljard fördelat över tre år. Hittills står alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna bakom de långsiktiga målen, som siktar mot 2030. Andra mål som ritats upp inom strategin inkluderar ökad export och lönsamhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079