23948sdkhjf

Coop Sverige delas – ordföranden avgår

Butikerna för sig och inköp, marknad och logistik för sig när Coop delas upp. Samtidigt meddelar moderbolaget KF att Anders Sundström avgår från bägge sina ordförandeuppdrag inom organisationen.
Kooperativa Förbundets (KF) styrelse beslutar att Coop Sverige delas upp i två bolag, som gör att detaljhandeln separeras från partihandeln.

Ena bolaget, som fortsatt ska gå under namnet Coop Sverige AB, kommer att ansvara för kategori, inköp, logistik och marknad.

Den andra bolaget blir Coop Butiker & Stormarknader AB, det som tidigare var dotterbolag till Coop Sverige. CBSAB blir nu alltså en egen del som kommer att stå för butiksdriften. I dagsläget motsvarar det ansvaret för butiksverksamheten 40 procent av alla Coopbutiker i Sverige.

Uppdelningen innebär i sin tur att vardera bolag kommer att ha en egen styrelse och ledning.

Billigare varor
Den nya affärsmodellen ska enligt KF se till att affärsrelationerna mellan grossiströrelsen och butiksdriften utvecklas.

– Bakgrunden till den nya affärsmodellen är att vi vill stärka fokus på vår gemensamma detaljhandel i samtliga butiker och på en lönsam tillväxt – stärkt varumärke, ökad samhandel och fördjupad marknadsbearbetning, säger Tommy Ohlström i ett uttalande.

Bland annat nämns även fördelar som att butikerna får en gemensam kommersiell ansats. I en kommentar till Expressen säger Tommy Ohlström att den nya affärsmodellen kommer innebära billigare varor för konsumenterna.

– Vi kan nu centralt i Coop Sverige göra en gemensam leverans ut mot alla våra butiker. Vi kommer att få ett mer kraftfullt genomslag på marknaden, kunna göra ett bättre arbete gentemot våra leverantörer och jobba mer med prisbild och annat ut mot konsumenter, säger han till Expressens sajt Dina pengar .

Ordföranden avgår från bägge uppdrag
I samband med förändringarna väljer Anders Sundström att avgå som styrelseordförande för Coop Sverige efter knappt fyra år på posten. Bolagsstämman har valt att ersätta honom med KF:s vd Tommy Ohlström.

Anders Sundström meddelar samtidigt att han kommer att avgå som ordförande för KF:s styrelse i samband med årsstämman nästa år. I en kommentar säger han att det är KF:s styrelsebeslut om att dela upp verksamheten som ligger till grund för att han lämnar, då det "kräver nya krafter".

– När jag för snart fyra år sedan tillträdde som ordförande för KF och Coop var uppdraget att vända förlust till vinst i vår livsmedelsverksamhet samt att göra KF till ett företag som helt fokuserade på att stödja Coop. Vidare att avveckla all verksamhet som låg utanför livsmedel och frigöra kapital för framtida investeringar i livsmedelskedjan, säger Anders Sundström, och lägger till att det mesta av grundarbetet nu är genomfört.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078