23948sdkhjf

Krav sätter fler krav på förpackningar

Nya regler i Kravs senaste utgåva ska bland annat innebära fler klimateffektiva förpackningar.
Krav har nyligen släppt en ny utgåva av sin regelhandbok, som kommer att börja gälla från årsskiftet.

Förutom tillägg som innebär mer omfattande regler för socialt ansvarstagande vid import (bland annat krav på minimilön och anställningsavtal) har man även lagt till nya regler som ska förtydliga vad som gäller kring förpackningar.

I de nya reglerna trycker man på att hela förpackningslösningen – det vill säga från primär- till tertiärförpackningar – ska vara resurs- och klimateffektiv. Dessutom ska förpackningarna inte innehålla till exempel plastkemikalien Bisfenol A, PVC eller andra plaster baserade på klor, något man tidigare satt mål om att totalförbjuda i förpackningarna.

Gällande primärförpackningar, det vill säga den närmast livsmedlet, vill Krav att ämnen som faller inom EU-kriterierna för "särskilt farliga" (så kallade SIN-ämnen) ska fasas ut.

– Vi har länge arbetat för att företag ska välja förpackningslösningar som spar in på resurser, minskar matsvinnet och inte innehåller skadliga ämnen. De nya reglerna innebär ännu ett steg i rätt riktning, säger Kjell Sjödahl Svensson, regelchef på Krav, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.266