23948sdkhjf

Danska slakterier jublar efter Japan-avtal

Europas export av griskött kan växa med 100 000 ton om året – Danish Crown beräknar upp till 300 nyanställningar.
EU och Japan har nyligen tecknat ett nytt frihandelsavtal, som enligt danska branschorganisationen Landbrug & Fødevarer kan leda till att unionens export av griskött kan stiga med 100 000 ton om året.

Ett av länderna som förväntas sitta på en större del av tillväxten är Danmark, där slakterikoncernerna Danish Crown och Tican Fresh Meat exporterar griskött till Japan för ett värde av fyra miljarder danska kronor om året, skriver tidningen Berlingske.

Ticans chef Ove Thejls tror att de nu kommer att kunna öka exporten med mellan 30-50 procent, från dagens exportnivå om 600 miljoner danska kronor om året. Hos Danish Crown ser man att avtalet kan innebära upp till 300 nya jobb på anläggningarna i Danmark.

– Det är ett avtal som på alla sätt är positivt för Danish Crown. Vi ser möjligheter för att exportera mer. Vi tror på bättre priser för våra produkter, och det är vår förhoppning att vi framöver kan skapa någonstans mellan 100 och 300 nya jobb i Danmark, säger Jais Valeur, koncernchef för Danish Crown, till Berlingske.

Det nya avtalet kommer nu att ge slakterier större möjligheter att exportera specialiserade och förädlade produkter till Japan. Samtidigt fasas tullsatserna ut, vilket gör att man kommer kunna erbjuda billigare produkter än under dagens tullsystem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094