23948sdkhjf

Giftiga ägg har sålts till Sverige

Miljontals ägg har återkallats i flera europeiska länder efter att man funnit spår av insektsgiftet fipronil – Livsmedelsverket bekräftar att äggen även nått Sverige.
Flera miljoner ägg har återkallats i Tyskland, Belgien och Nederländerna efter att de uppvisat spår av insektsgiftet fipronil. Ämnet, som vanligtvis används mot kvalster och fästingar inom veterinärmedicin, är förbjudet att använda inom livsmedelsproduktion i EU då det är skadligt för människan, skriver TT.

Spåren hittades först i nederländska ägg, varpå 180 producenter i landet tvingades stänga ner sin produktion. Flera av dem har även avlivat sina hönsbesättningar.

Nederländerna är Europas största exportör av ägg, och exporterar omkring 5 miljarder ägg om året till tyska marknaden. Giftet har även hittats i ägg från belgisk och tysk produktion, och utredningar görs nu i flera länder.

Fyndet ledde i fredags till att tyska dagligvarukedjan Aldi beslutade ett säljstopp för ägg i alla sina 4 000 butiker i Tyskland i vad man kallade en försiktighetsåtgärd.

Till en början var Livsmedelsverket säkra på att ägg med giftet inte nått Sverige, men på fredagseftermiddagen kom ett larm genom EU:s gemensamma varningssystem Rapid alert system for food and feed om att giftiga ägg nått landet.

– Äggen har kommit in till en mindre grossist, som har tagit in ägg från en leverantör som har visat sig tillhöra en av gårdarna som har stoppats, säger Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket, till TT.

Enligt Livsmedelsverket har sändningen inte nått restauranger eller butiker, men enligt Petra Fohgelberg kan man anta att ägg med ämnet har sålts i Sverige sedan tidigare. Just nu genomför myndigheten ett spårningsarbete om tidigare inkomna leveranser, skriver TT.

Samtidigt meddelar Livsmedelsverket att konsumtion av äggen inte utgör hälsofara, efter en bedömning av de högsta halterna i äggen som hittats. I höga doser kan Fipronil vara skadligt för levern, sköldkörteln och njurarna.

Enligt BBC har en talesperson vid Belgiens livsmedelsverk bekräftat att landets myndighet redan i början av juni kände till att det kunde finnas problem med ämnet inom branschen. Myndigheten valde då att fortsätta med en egen utredning, men gick inte ut med uppgifterna till allmänheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064