23948sdkhjf

Livsmedelskonkurrensen ska granskas

Sex år sedan sist – nu ska både handel och produktion sättas under lupp av Konkurrensverket.
I syfte att bädda för ett genomförande av livsmedelsstrategin vill regeringen att Konkurrensverket ska kartlägga och analysera konkurrensen i hela livsmedelskedjan.

Bland annat består uppdraget av att titta på hur otillbörliga affärsmetoder uppstår och vad de orsakar, att undersöka effekterna av kedjornas EMV samt föreslå åtgärder för hur de mindre företagens ställning ska stärkas.

Både livsmedelsproduktion och handel kommer att belysas i uppdraget, och inte bara de redan väl dokumenterade problem som en hög marknadskoncentration innebär, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Senast en granskning av detta slag genomfördes var 2011. Enligt Konkurrensverket tar man uppdraget med utgångspunkter som att främja "livlig konkurrens i alla led" samt att stärkt konkurrenskraft ger både tillväxt och lönsamhet.

Arbetet är redan påbörjat – bland annat går man nu igenom inom vilka marknader man behöver fördjupa analysen med tanke på de senaste årens utveckling inom områdena. Det i sig har inneburit att man varit i kontakt med flera branschorganisationer, tillverkare samt de största aktörerna inom handeln.

Senare i höst kommer man även att bjuda in till samtal med fler aktörer för att kunna samla in synpunkter på hur granskningen ska fortsätta. Senast 21 juni nästa år vill regeringen att uppdraget ska redovisas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111