23948sdkhjf

Arlas förvärv utreds närmare

Gefleortens ordförande om Konkurrensverkets beslut: "Ett väntat besked".
I slutet av juni meddelade Arla Foods att man kommit överens med Gefleortens mejeri om att ensamma ta över kontrollen av verksamheten.

Själva samgåendet kommer dock dröja längre än så, då Konkurrensverket nyligen beslutat om att göra en djupare utredning av affären mellan mejeriföreningarna.

– Det var ett väntat besked som Konkurrensverket kom med i dag. Tidsfristen för den inledande utredningen är enligt lagen satt till 25 arbetsdagar. Det var därför inte rimligt att tro att verket skulle hinna göra en färdig konsekvensanalys på den korta tiden, säger Thomas Lundgren, ordförande på Gefleortens mejeriförening, i ett pressmeddelande.

Från Konkurrensverkets sida menar man att det ännu inte går att utesluta om förvärvet kan skada konkurrensen och senare leda till höjda priser eller ett försämrat utbud.

Därför kommer man nu genomföra en så kallad särskild undersökning, vilket gör att man kan fortsätta utreda i upp till tre månader till. Det innebär att man innan 3 november ska ta ett beslut om att tillåta affären alternativt ansöka om ett förbud mot affären hos Patent- och marknadsdomstolen.

Hos Gefleorten kommer man under tiden att fortsätta den vanliga verksamheten, samtidigt som man vidare förbereder inför samgåendet, enligt Thomas Lundgren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.376