23948sdkhjf

Gotlandsmejeriet i konkurs efter bara ett år

Försäljningen endast en tredjedel av vad som behövdes för att nå lönsamhet.
I juni förra året startades Gotlands gårdsmejeri – drygt ett år senare går mejeriet i konkurs.

Orsaken är framförallt en alltför låg försäljningsvolym. Enligt mejeriet sålde man bara en tredjedel av vad man behövde för att skapa lönsamhet i bolaget.

– Vi har känt att vi har haft för låg volym under hela våren. Efter jul sjönk det till under 2 000 liter i veckan och har legat där och pendlat sedan dess. Vi skulle behöva ligga på 5 000-6 000 liter i veckan för att ha det bra ekonomiskt, säger Stig Göransson till Hela Gotland .

Enligt bokslutet, som fastställdes i slutet av juni, låg man back 800 000 kronor – minus cirka 65 000 kronor i månaden. Därför väljer man nu att begära företaget i konkurs, då det enligt Stig Göransson var "lika bra att sluta i tid".

Mejeriet har sedan starten etablerat sig i runt 18 butiker på ön, främst i Ica-butiker, och placerade sig storleksmässigt bakom mejerierna Arla och Stafva. Till Hela Gotland säger man att det har varit svårt att få fler handlare att ta in sortimentet, som vid konkursen bestod av produkter inom grädde, mjölk och yoghurt.

– Vi behövde de gotländska konsumenterna, men de gotländska konsumenterna behövde tydligen inte oss, säger Stig Göransson till sajten.

Förutom den låga försäljningen har mejeriet också brottats med förseningar, vilket gjorde att det tog cirka ett halvår från starten innan man kom igång med produktionen.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062