23948sdkhjf

Nya drönarregler kan möjliggöra matleveranser

I höst kan reglarna för användning av drönare göras om – öppnar för många företag.
I dag är reglerna för flygning med drönare kraftigt reglerat – du behöver flygtillstånd, du får inte flyga den längre än 500 meter och drönaren måste alltid vara inom synhåll för föraren.

Reglerna har försvårat för många företag som ser drönare som ett revolutionerande sätt att leverera varor. I höst kan Transportstyrelsens regler komma att ändras, vilket skulle innebära att man får flyga utan tillstånd, och i vissa fall utom synhåll.

Ett nytt regelförslag har tagits fram i samråd med Försvarsmakten, Luftfartsverket och flera branschorganisationer. Fram till 13 augusti är förslaget ute på remiss och faller det väl ut kan ändringen ske framåt hösten.

Ett av de svenska företag som redan testat leveranser med drönare är Onlinepizza. Förutom regelverket stötte man i experimenten på flera problem med bland annat en hög ljudnivå och hårda vindar kring drönaren som gjorde att pizzakartongerna svängde runt, skriver Sveriges Radio .

– Efter att ha testat leverera pizza med drönare har vi konstaterat att vi nog inte kan göra det i innerstan först, utan att vi börjar på landsbygden, säger Onlinepizzas marknadschef Philip Eide till kanalen.

Testerna har gett företaget en del problem att lösa, men med en potentiell regelförändring tror man på företaget att leveranser med drönare kan ske inom ett år. Då framförallt i mindre befolkade områden där det kan vara svårt att leverera med bil.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094