23948sdkhjf

Tidigare vd: Ministerns engelska sänkte Findus chans

Christer Denrell försökte i ett år rädda verksamheten i Bjuv genom sina många kontakter. Vid ett kritiskt möte ville han ha Stefan Löfven på plats, men blev besviken på ersättaren.
Findus nedläggning i Bjuv hade kunnat undvikas – om regeringen skickat en bättre engelsktalande minister till ett avgörande möte, säger Findus tidigare vd Christer Denrell i en intervju med sajten Bjuvsnytt .

Sju månader efter att riskkapitalbolaget Nomad Foods köpte Findus tog man beslutet att lägga ner verksamheten i Bjuv, trots lönsamhet och nya lokalinvesteringar värda 700 miljoner kronor.

Från den dagen och ett år framåt tog Christer Denrell, vd för Findus mellan 1982 till 1995, självmant på sig uppdraget för att försöka rädda kvar företaget på orten.

Han berättar i intervjun med Bjuvsnytt om hur han kontaktade flera nyckelpersoner inom branschen, samt politiker (bland annat näringsminister Mikael Damberg) och fackliga representanter.

Dessutom försökte han personligen lägga fram argument mot nedläggningen till Nomad Foods ene ägare, Stefan Descheemaeker om varför det var ett misstag.

Enligt Christer Dernell berättade Descheemaeker att man inte lade ner anläggningen i Bjuv för att det gick dåligt, men för att man kände sig tvingade att visa krafttag inför aktieägarna.

När bolaget köpt verksamheter i Frankrike och Tyskland skrev man samtidigt på avtal om att inte lägga ner dessa. Något sådant skedde inte vid köpet av Findus, och man tog därför beslutet om att lägga ner i Bjuv, säger Dernell till sajten.

Han försökte därför etablera kontakt med bolagets andre ägare, Noah Gottesmann, och lyckades efterhand planera in ett möte med dennes representant.

Denrell berättar att han gav regeringen en mängd argument som enligt honom själv skulle kunnat stoppa nedläggningen och propsade på att statsminister Stefan Löfven skulle närvara.

– Det var rätt nivå ur alla synvinklar och jag var övertygad om att om bara Löfven kom så skulle Nomad Foods ändra sitt beslut, säger Christer Denrell till Bjuvsnytt.

Istället dök landsbygdsministern Sven-Erik Bucht upp till mötet, vilket Denrell såg som ett dåligt beslut.

– Landsbygdsministern kan inte engelska! Han går på engelskkurs! Och han och hans sällskap varken kunde eller ville ta upp de argument jag tagit fram, med Gottesmanns man, säger han till sajten.

Efter det mötet avslutade Christer Denrell sin kamp för Findus i Bjuv. En slutsats som han själv drar efter året som förkämpe är att Sverige borde ha fler resurser vid den här typen av affärer.

– Ska jag dra någon kreativ slutsats av det som hände så är det att Sverige behöver en kompetent insatsstyrka när det gäller internationella affärer av den här kalibern, säger han till Bjuvsnytt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094