23948sdkhjf

Möjlig nedläggning hotar lokala industrin

Det för fiskarna viktiga isverket i blekingska Nogersund kan tvingas lägga ner: "Försvinner den så försvinner industrin".
Ekonomiska föreningen Nogersunds isförsäljning, som producerar is åt drygt 40 yrkesfiskare och flera fiskföretag i västra Blekinge, hotas av nedläggning, rapporterar P4 Blekinge .

Flera ton is levereras varje dag från föreningens isverk och varan är livsviktig för att industrin ska kunna fungera,

– Försvinner den så försvinner industrin. Alla runtomkring försvinner, inte bara fisket, säger Lennart Arvidsson, föreningsordförande, till radiokanalen.

Föreningen har tidigare begärt EU-bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge men nekades. Nu står hoppet till att Sölvesborgs kommun ska köpa isverket, alternativt att andra aktörer kan köpa verksamheten.

Om det inte sker kan fiskarna själva tvingas göra investeringar, något som är svårt för en industri som redan drabbats av ett minskande antal yrkesfiskare.

– Då får fiskarna gå ihop och köpa egna isverk och det finns inga pengar till det. Det går dåligt som det är nu, ska vi då investera i isverk, säger Staffan Nilsson, an av de verksamma yrkesfiskarna i Nogersund, till P4 Blekinge.

Fram till sista september måste föreningen ha löst de ekonomiska problemen, för då har banken satt en deadline. Om de inte löst situationen tills dess kommer man troligen tvingas lägga ner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094