23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Svenskt nötkött på uppgång

Köttkonsumtionen pekar neråt – men svenskt nötkött ökar, visar färsk statistik.

Även om köttkonsumtionen i stort minskar visar statistik från Jordbruksverket att svenskt nötkött är på uppgång.

Under årets första kvartal registrerades en ökning av konsumtionen av svenskt nötkött i förhållande till importerat kött – från 50 procent under samma period förra året, till 54 procent i år.

Enligt Patrik Ohlsson, ordförande för LRF Värmland, finns det flera troliga orsaker. Bland annat ser han att emv-produkter från Ica, Coop och Axfood ändrar i utbudet för att fokusera mer på ursprung än pris, samtidigt som märkningar som Kött från Sverige blivit mer framstående.

– Det är lättare att känna igen svenska produkter nu än för bara något år sedan. Vi har sett att efterfrågan på svensk råvara i korv också har ökat sen märkningarna, och inte bara på rent kött, säger han

till Värmlands Folkblad

.

Från LRF:s håll hoppas man nu att livsmedelsstrategin kommer att innebära fler budgetförutsättningar för att öka andelen svenskproducerade råvaror.

– Vi hoppas få se pengar till forskning, utveckling, exportkreditgarantier. Sen kan vi inte ha skatter på produktionsresurser som de i konkurrensländerna inte har, för då kan vi inte konkurrera med priset, säger Patrik Ohlsson till VF.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.062|instance-web04