23948sdkhjf

Flera partier positiva till gårdsförsäljning

Samtliga allianspartier vill tillåta alkoholproducenter att få sälja direkt till kund.
Alla fyra partierna i alliansen uppger att man ställer sig positiva till gårdsförsäljning av alkohol, rapporterar Sveriges Radio Ekot . Samtidigt uppger även Sverigedemokraterna att man vill stödja ett sådant förslag, vilket innebär att det i dag finns en riksdagsmajoritet i frågan.

Enligt Lars Hjälmered, gruppledare för Moderaterna i näringsutskottet, finns det starka skäl för att tillåta att alkoholproducenter ska kunna sälja sina varor direkt till kunden.

– Tidigare har man ofta angett socialpolitiska skäl, att folk skulle dricka för mycket. Det tycker jag är direkt tramsigt. Det här skulle snarare vara viktigt för att utveckla lantbruket i Sverige, säger Lars Hjälmered till Ekot.

Än så länge är dock inte partierna eniga om hur modellen ska se ut eller om man kan tänka sig att lägga fram en gemensam motion i frågan.

Från regeringens håll har det däremot inte kommit någon direkt synpunkt i frågan, utöver när socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för en dryg månad sedan svarade på en förfrågan om att tillåta gårdsförsäljning i Skåne på försök.

Då gav Strandhäll kommentaren att man inte skulle kunna kombinera gårdsförsäljning med det statliga monopolet då en sådan kombination skulle kunna ge problem med EU. I dagsläget har Sverige undantag för sitt alkoholmonopol inom EUs regelverk.

Enligt EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) är det egentligen inget problem och pekar mot vår granne i öster.

– Finland har haft alkoholmonopol och gårdsförsäljning och de har haft det i herrans många år utan att EU haft några synpunkter på det egentligen, säger han till Ekot.

Enligt kommentarer från Lars Hjälmered hoppas han på att man inom alliansen ska komma överens och kunna presentera en gemensam motion i september.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093