23948sdkhjf

Bryggerierna vädjar om tomflaskor

Nyfunnet intresse för glas innebär att branschen behöver få tillbaka minst 3 miljoner flaskor.
Branschorganisationen Sveriges bryggerier har på senare år sett att intresset för returglas ökat – något som skapat ett bristproblem.

Bryggerierna ber nu allmänheten att returnera fler tomflaskor, då branschen ser ett behov av minst tre miljoner 33 cl-flaskor inom den närmsta tiden.

– Vi tror att många av dessa tomflaskor och backar finns på landet eller i källare, och därför riktar vi den här vädjan till ägarna av dessa backar och flaskor: panta dem så vi kan diska dem och använda dem igen, säger Cecilia Giertta, vd för Sveriges bryggerier.

De senaste fem åren har försäljningen inom retursystemet för 33 cl-flaskor, det som kännetecknas av den röda backen i vilka glasflaskorna hanteras, minskat från 220 miljoner till dagens 100 miljoner.

Det beror främst på en minskad efterfrågan på förpackningen, något som börjar vända. Eftersom de har lång livstid – en returglasflaska kan i genomsnitt återanvändas 40 gånger – hoppas nu bryggerierna på en snabb insamling så man slipper tillverka nya flaskor.

Branschorganisationen representerar ölbryggerierna, cider-, vatten- och läsktillverkarna i Sverige, där styrelsen består av cheferna för de största medlemsföretagen: Carlsberg, Dugges, Spendrups, Åbro, Krönleins, Kopparbergs och Coca-Cola.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157