23948sdkhjf

Stark start för Felix på Island

Orklas täta samarbete med importören har betalat av sig – ketchupförsäljningen ökade med 450 procent.
Efter en testförsäljning 2014 av Felix ketchup i liten skala på Island lanserade Orkla Foods Sverige varumärket på bred front för drygt ett år sedan.

Sedan starten har man sett en rejäl ökning i försäljningen – från inledande 4 ton till dagens 22 ton, vilket motsvarar en ökning på 450 procent. Det innebär också att man placerar sig som nummer tre på landets ketchupmarknad, efter ettan Hunt's och tvåan Heinz.

Enligt Johan Löfgren. försäljningschef för export på Orkla Foods Sverige, beror den starka lanseringen mycket på det nära samarbete man har haft med importören gällande marknadsföring. Det nya greppet har varit något av ett test, som man nu drar kunskap ifrån.

– Lärdomen är att ha en importör som är dedikerad, absolut. Sen har vi gått in med en marknadsföringsmatta, som vi på exportavdelningen normalt sett inte har gjort tidigare. Då har det varit mer upp till importören. Här har vi haft ett väldigt tätt samarbete med importören när det kommer till marknadsföring, säger Johan Löfgren till Food Supply.

Bland annat har man gjort en bred insats med tv-, webb- och radioreklam, där ett högt tomatinnehåll i produkten var en av sakerna man tryckte på. Samtidigt lyfte man också fram en produkt som man såg ett hål på marknaden för, nämligen den steviasötade och sockerfria ketchupen. Det har lett till att 20 procent av den totala tillverkade volymen av produkten i dag säljs på Island.

Genom satsningen på varumärkesbyggande har även Orklas dressingar under Felix-varumärket fått ett lyft, ett sortiment man jobbat för att få upp under en längre tid.

– Dressingarna har vi haft tidigare på marknaden och jobbat länge med, men inte fått någon effekt. Nu har varumärket blivit mer känt och mottagits av konsumenten på ett positivt sätt. Då har dressingarna också följt med i den här utvecklingen.

Generellt sett har Orkla inte särskilt mycket export av just ketchup, berättar Johan Löfgren, som kallar satsningen på Island "trial and error". Konkurrensen är hård och det gäller att synas för att – som man gjort på Island – plocka andelar.

– När man tittar på ketchup på världsbasis så finns det väldigt stora spelare. Vi har ett varumärke som är ganska lokalt, så det är inte lätt att slåss mot de stora multinationella bolagen med deras sortiment och hyllandelar.

Så är den här approachen någonting ni kan tänka er att fortsätta med på just mindre marknader?

– Vi skulle gärna göra detta på alla våra marknader. Men det är också väldigt kostsamt. Att gå in och göra en sådan här sak i Tyskland till exempel hade inte varit billigt, och då måste man ha gjort ett mycket grundligt förarbete, säger Johan Löfgren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094