23948sdkhjf

Regeringen vill satsa 100 miljoner på växtförädling och köttkontroll

Senaste förslaget i budgetpropositionen inkluderar satsningar på nytt kompetenscentrum för växtförädling och modernisering av köttkontrollen.
Inom ramen för det Regeringen kallar sin "hela Sverige-satsning" i budgetpropositionen för 2018 finns det flera satsningar som inriktar sig på att även stärka de gröna näringarna.

Ett av de senaste förslagen är att bilda ett kompetenscentrum för växtförädling vid SLU, ett område man identifierat som viktigt för den svenska och nordiska marknaden gällande både ökad produktivitet och ökad hållbarhet inom jordbruket.

"Ett nav i landet"
Kompetenscentrumet ska enligt Regeringen fungera som ett nav för växtförädling i landet, med mål att säkra tillgången till växtsorter i hela landet – både i dagsläget och i ett förändrat klimat framöver. Det ska i sin tur leda till en minskad användning av handelgödsel och växtskyddsmedel i produktionen.

Totalt föreslår man en satsning värd 90 miljoner kronor från 2018 till 2020, varpå centret sedan blir en permanent institution. Från LRF och Lantmännens sida välkomnar man förslaget.

– Det är bra att det nu sker en offentlig satsning på växtförädling och bioekonomi med målet att byta ut den svarta kolatomen mot en grön. Utvecklingen av svensk växtodling är viktig för att kunna nå tillväxtmålen om ökad konkurrenskraft, produktion, produktivitet, export och klimatanpassning i enlighet med Livsmedelsstrategin, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF, i ett pressmeddelande.

Öka konkurrenskraften
Samtidigt föreslår Regeringen att Livsmedelsverket får 15 miljoner kronor mellan 2018-2020 för att modernisera och effektivisera köttkontrollen.

Enligt Regeringen kommer förslaget efter att kostnaderna för den offentliga kontroll som krävs innan kött skickas ut till kunder har ökat allt mer de senaste åren, något som i sin tur påverkat konkurrenskraften mellan slakteriföretagen negativt.

I och med en utveckling och modernisering, som man menar kan ske genom bland annat införandet av ny teknik eller ny kontrollmetodik, vill man därmed se till att villkoren för näringen är både långsiktiga och konkurrenskraftiga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078