23948sdkhjf

Nu startar Valio i miljardfabriken

Investeringen på drygt 1,6 miljarder kronor är bolagets största genom tiderna – ska lägga grunden för ökad export.
I augusti invigde mejeribolaget Valio sin nya fabrik Valio Riihimäki, belägen några mil norr om Helsingfors. Bygget av den fem våningar höga fabriken har tagit tre år och kostat drygt 1,6 miljarder kronor, den enskilt största investeringen i bolagets historia.

Nu drar de 440 anställda på fabriken igång produktionen, vars årliga kapacitet ligger på 120 miljoner kilo. Enligt Valios styrelseordförande Vesa Kaunisto är satsningen på det man kallar en "modern mellanmålsfabrik" också en satsning på mer export.

– Denna moderna mellanmålsanläggning gör oss mer konkurrenskraftiga, både i Finland och på exportmarknaden, säger han i ett pressmeddelande.

Cirka hälften av produktionen kommer att gå på export, främst till Sverige och i mindre utsträckning Danmark. Men enligt styrelseordföranden planerar man i framtiden att expandera till fler länder med hjälp av den nya fabrikens kapacitet.

I den första fasen kommer man till en början att producera för marknaden redan kända produkter, och framöver ska man satsa på att utöka produktutvecklingen. Enligt Valio kan man med den nya utrustningen bland annat variera protein- och fettmängd på fler sätt än tidigare.

I övrigt har miljötänk varit den högsta prioriteringen gällande bygget av den nya fabriken. Förutom åtgärder och lösningar för att minska både mängden avfall och svinn har man sett till att den nya anläggningen använder cirka 30 procent mindre energi per tillverkad enhet jämfört med den gamla fabriken. Bland annat återanvänder man överskottsvärmen från produktionen, samtidigt som man tar in kall luft utifrån till kylanläggningen vid låga utomhustemperaturer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078