23948sdkhjf

Importerat kött säljer hos restauranggrossisterna

Restauranger köper oftare importerat kött än svenskt av grossisterna, visar en ny kartläggning.
Sveriges största grossistföretag, Martin och servera, ser att efterfrågan på svenskt kött ökar, men enligt en kartläggning gjord av Naturskyddsföreningen visar siffrorna att restauranger övervägande väljer att köpa importerat kött. Samtidigt väljer få restauranger ekologiskt kött.

Naturskyddsföreningen har tittat på landets fyra största grossisters försäljning, som kraftigt skiljer sig gällande försäljningen av svenskt kött. Medan andelen av Martin och serveras försäljning av importerat kött motsvarar 55 procent av den totala köttförsäljningen till restauranger, ligger Axfood snabbgross i andra änden, där andelen är cirka 90 procent importerat kött.

Samtidigt är uppfattningen om efterfrågan på svenskt kött delad bland grossisterna som kartlagts. Hos Martin och servera ser man att det ökar.

– Efterfrågan på svenskt, gärna lokalproducerat, kött har ökat och vi ser inte några tecken på att den kommer att mattas av, säger Christina Gezelius, pressinformatör på Martin och servera, till Naturskyddsföreningen.

Men hos Svensk cater, vars köttförsäljning till restauranger ligger på 75 procent importerat kött, ser man att det främst är inom offentlig verksamhet man gärna beställer ekologiskt och svenskt. Inom restaurangbranschen – och beroende på restaurangernas nisch – handlar det oftare om pengarna.

– På den privata restaurangmarknaden håller man i sin plånbok, och då är det priset som styr, säger Patrik Torstensson, försäljningschef på Svensk cater till Naturskyddsföreningen.

Dessutom kan man se att få restauranger väljer ekologiskt kött – bara mellan 3-10 procent av andelen som säljs är ekologiskt.

Siffrorna nedan baseras på vad grossisterna uppgett till Naturskyddsföreningen.

Martin & Servera
Andelen importerat kött som säljs till restauranger: 55%
Andelen ekologiskt kött som säljs till restauranger: 10%

Axfood Snabbgross
Andelen importerat kött som säljs till restauranger: 90%
Andelen ekologiskt kött som säljs till restauranger: 3%

Svensk Cater
Andelen importerat kött som säljs till restauranger: 85%
Andelen ekologiskt kött som säljs till restauranger: 5%

Menigo
Andelen importerat kött som säljs till restauranger: 75%
Andelen ekologiskt kött som säljs till restauranger: 4%
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063