23948sdkhjf

Stödet för ekologiskt fördubblas

Regeringen skjuter till 175 miljoner kronor till ekologiskt jordbruk efter ökad ekoefterfrågan.
I och med en ökad efterfrågan på ekologiska livsmedel har Regeringen satt mål om att 30 procent av Sveriges jordbruksmark ska vara ekocertifierad. Då man ser att produktionen inte vuxit i takt med efterfrågan lägger man i budgetpropositionen för 2018 in mer pengar för att ställa om fler av landets jordbruksmark, som i dag till 18 procent utgörs av ekoproduktion.

– Det finns en väldigt stort efterfrågan på svensk ekologisk mat, men omställningen för den enskilda lantbrukaren kan vara dyr och innebära ett risktagande. Därför satsar regeringen nu 175 miljoner kronor för att täcka de merkostnader som uppstår när lantbrukare ställer om till ekologisk produktion, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), i ett pressmeddelande.

Det nya stödet innebär en fördubbling av tidigare summa under de kommande tre åren, där 25 miljoner satsas i år. Under nästa år läggs ytterligare 50 miljoner kronor, och under år 2020 uppgår satsningen till 100 miljoner kronor.

Bland annat tror man att både jobb och en starkare hållbar tillväxt kan skapas om Sveriges bönder kan möta de senaste tre årens ökade efterfrågan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08