23948sdkhjf

Kraftigt regn i Halland kan ge rutten potatisskörd

Ett hundratal odlare i potatistät region drabbade efter förra veckans störtskurar, rapporterar SVT Nyheter Halland.
I förra veckan drabbades flera delar av landet av kraftigt regnväder, däribland den potatisodlarrika regionen Halland. Det riskerar att ställa till det för halländska lantbrukare, där mångas fält antingen står eller har stått under vatten, skriver SVT Nyheter Halland .

Det kan betyda sämre kvalitet på årets potatisskörd, eller i värsta fall – att den ruttnar.

– Det finns en hel del potatisodlingar i södra Halland och risken är att potatisen tappar i kvalitet. Om den blir stående i vatten för länge kan den snart börja ruttna, säger Jakob Eriksson, växtodlingskonsult på Hushållningssällskapet i Falkenberg, till SVT.

Enligt uppgifter till SVT rör det sig om ett hundratal odlare i södra Halland som drabbats i olika grad. Tillståndet kan i sin tur innebära stora ekonomiska förluster, både på grund av usel kvalitet på potatisen, men också på grund av att många lantbrukare inte kan så inför hösten.

I och med de stora vattenmängderna kan odlarna inte göra mycket mer än vänta på att vattnet sjunker undan, då fälten riskeras att skadas om man skördar nu – något som kan ha långtgående konsekvenser för odlingarna.

Hallands län har enligt statistik från Jordbruksverket den högsta hektarskörden i landet – här produceras cirka 38 000 kilo potatis/hektar medan rikssnittet ligger på omkring 32 000 kilo potatis/hektar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062