23948sdkhjf

Högsta mjölkpriset på nästan tio år

LRF Mjölk: En välkommen förstärkning av mjölkföretagens ekonomi.
Enligt LRF Mjölks nyligen publicerade rapport Mjölkrapporten är mjölkpriserna den högsta på nästan tio år. Ett kilo konventionell mjölk ger nu 3,60 kronor, medan ett kilo ekologisk mjölk ger 4,70 kronor.

Jämfört med förra årets låga prisnivå på cirka 2,30 kronor kilot för konventionell mjölk innebär det en ökning med cirka 36 procent, medan priset för den ekologiska mjölken höjts med runt 17 procent.

Enligt LRF Mjölk beror ökningen främst på en högre efterfrågan på svenska produkter, men samtidigt har flera mjölkbönder lagt ner sin verksamhet. I rapporten ser man dock att färre gårdar lägger ner och att produktionsminskningen har bromsat in – i dagsläget är produktionen till och med högre än vid samma tid förra året.

På ett år har nettointäkten ökat med 87 procent för konventionella producenter och 28 procent för ekologiska producenter.

– Det har skett en välkommen förstärkning av mjölkföretagens ekonomi de senaste månaderna, säger Agneta Hjellström, expert inom branschekonomi på LRF Mjölk, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11