23948sdkhjf

Forskare vill koka soppa på en fjäder

Miljoner ton fågelfjädrar slängs varje år – men forskare i Lund vill istället omvandla dem till foder och på sikt mat.
Slakterier i landet slänger flera miljoner ton fågelfjädrar varje år – fjädrar som skulle kunna bli mat, menar forskare i bioteknik vid Lunds tekniska högskola (LTH).

Genom att använda sig av en särskild mikroorganism kan forskarna bryta ner proteinet till en lösning med aminosyror. Det ska sen kunna användas till djurfoder och på längre sikt i livsmedel.

Enligt ett pressmeddelande från LTH behövs inga kemiska tillsatser för att skapa proteinlösningen. Genom att blanda vatten, salt och de specifika bakterierna löses fjädrarna upp vid rätt temperatur och ph-värde, och görs om till aminosyror. Ett kilo hönsfjädrar kan på så sätt omvandlas till 900 gram protein.

– Som djurfoder kan de ersätta fiskmjöl och sojaprotein som idag importeras från framförallt Sydamerika och resulterar i stort koldioxidavtryck, säger Mohammad Ibrahim, forskare vid LTH, i ett pressmeddelande.

Forskarna bakom projektet har nu bildat bolaget Bioextrax, och forskningen har fått finansiering från bland annat Nordiska rådets institut Nordic innovation. Framöver kommer metoden, som kan användas på alla typer av slakteriavfall, utvecklas och skalas upp. Man beräknar att ha en färdigutvecklad process i slutet av nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093