23948sdkhjf

Axfood först igen när Returpack öppnar för juicepant

Från och med januari nästa år kommer Returpack kunna ta emot juiceprodukter i systemet – Axfood först att ansluta.
För två år sedan öppnade Returpack pantsystemet för saftprodukter, där producenter och importörer frivilligt kunde ansluta sig till systemet. Det blev ett lyckat införande, vilket nu öppnar för juiceprodukter.

I januari nästa år beräknar man att det ska gå att panta juiceprodukter, det vill säga produkter med mer än 50 procent frukt-, bär- eller grönsaksinnehåll. Det gäller både förpackningar i plast och metall.

När man öppnade för saftflaskor hakade flera större aktörer – bland annat Axfood, Coop och Orkla – snabbt på. Enligt Returpack hoppas man på en liknande utveckling som när saftflaskorna infördes i systemet.

– Öppnandet av pantsystemet för frivillig anslutning av saft fick ett väldigt positivt mottagande och pantningsgraden för saftflaskor ökar sedan starten. I den SIFO-undersökning vi gjorde i förarbetet inför frivillig anslutning av juiceförpackningar såg vi att majoriteten var positiva till att panta även dessa förpackningar och tror att det kan öka återvinningen, säger Bengt Lagerman, vd för Returpack och Pantamera, i ett pressmeddelande.

Och Returpack behövde inte vänta länge. Axfood, som var först ut att ansluta när saftflaskor börjades ta emot, reagerade blixtsnabbt på den nya öppningen hos Returpack och meddelar att man redan har förberett för en anslutning. Först ut blir kedjans juicer under varumärket Garant som kommer få de streckkoder som behövs för pant vid årsskiftet.

Returpack, som ägs Sveriges bryggerier, Svensk dagligvaruhandel och Livsmedelshandlarna, har som uttalad målsättning att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078