23948sdkhjf

Åtal väntas i stor fiskerihärva

Nio häktade misstänks ingå i organiserad tjuvfiskeliga – nu väntas åtal både för grovt häleri och grovt brott mot fiskerilagen.
Nio personer som är häktade i Växjö misstänks för illegalt fiske under sommaren, i flera sjöar runt södra Småland, Blekinge och norra Skåne. Bland annat har gös och kräftor fiskats olagligt, för att senare säljas vidare för hundratusentals kronor, rapporterar Ekot .

Polisen har i utredningen gjort flera beslag av utrustning som använts för ligans illegala nattfiske, bland annat ismaskiner, eldrivna gummibåtar och en lastbil med kylaggregat för att leverera fisken.

– Det är en väldigt omfattande utredning. Jag har jobbat inom polisen i snart 35 år och jag tror inte att jag tidigare har hört talas om någon motsvarande storlek på en sådan här utredning gällande grovt fiskeribrott. Det vill säga tjuvfiske i insjöar, säger Robert Loeffel, presschef vid Polisregion Syd, till Ekot.

I nuläget utreder polisen var fisken och skaldjuren sålts. Man vet att Göteborgs fiskauktion varit ett av ställena man sålt till, då de själva slog larm efter misstanke.

Nu väntas snart ett stort åtal för grovt häleri och grovt brott mot fiskerilagen. Enligt kommentarer från åklagare i Växjö till Ekot vill man få klart ett åtal mot totalt tio personer fram till den 10 oktober, men enligt polisen det kan bli ytterligare personer som häktas. De flesta av de misstänkta nekar till att ha begått brott.


Gös på isbädd, orange gummibåt vid en brygga, nyfångade kräftor i en kräftbur.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203