23948sdkhjf

Livsmedelsproducenter vill ha fler metoder mot råttor

Efter nya regler får råttgift inte användas hur som helst – nu kräver bland annat LRF och Svensk fågel att regeringen ger andra lösningar.
Sedan 2014 kan privatpersoner inte längre använda sig av råttgift för att bekämpa råttorna, på grund av EU-regler. Det gör att livsmedelsproducenter och lantbrukare måste anlita dyra saneringsföretag, samtidigt som råttorna blir allt fler.

Därför kräver nu LRF, Gård & Djurhälsan, Svenska Ägg, Svensk Fågel och Växa Sverige att regeringen ska ge andra alternativ för att bli av med skadedjuren, rapporterar TT.

I dagsläget får man inte lägga ut råttgift utan att ha en speciell utbildning – samtidigt finns det ingen som har ansvar för utförandet av utbildningen, menar LRF.

– Ingen vill ta tag i frågan. Alla verkar skylla på alla och det är ingen okej hantering från myndigheternas sida. Det här är en jätteviktig fråga för Sveriges matproduktion, det handlar om livsmedelssäkerhet och smittskyddsrisker, säger Josefin Kihlberg, expert på hållbar utveckling hos LRF, till TT.

Bland förslagen man själva ger ingår bland annat vidareutvecklingar på elektriska och mekaniska fällor som kan användas för att få bukt med råttorna, som inte bara kan sprida sjukdomar i sin framfart utan även göra materiella skador på bland annat byggnader samt vatten- och elledningar.

Enligt en kommentar från miljöminister Karolina Skog (MP) till TT kommer miljö- och energidepartementet samla andra berörda departement till ett möte i frågan, och därefter kommer regeringen starta dialog med myndigheter för att hitta en lösning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094