23948sdkhjf

Miljoner till lokal produktion

Regeringen satsar 142 miljoner på att stärka regional och lokal produktion.
Under torsdagen fattade regeringen beslut om hur en fördelning av 142 miljoner kronor för att stärka regional och lokal livsmedelsproduktion ska se ut.

Satsningen, som är inom ramen för livsmedelsstrategin, ska se till att länsstyrelsernas arbete med regionala livsmedelsinsatser förstärks, samtidigt som aktörer inom branschen ska kunna söka pengar för samverkansprojekt.

De som har ett regionalt utvecklingsansvar ska också få möjlighet att bidra till vad regeringen kallar en "en konkurrenskraftig livsmedelskedja".

– Livsmedelskedjan är komplex och berör en stor mängd aktörer, både privata och offentliga. Därför vill jag uppmuntra till samverkan för livsmedelskedjans konkurrenskraft och utveckling, särskilt mellan de offentliga aktörerna. De offentliga aktörerna har ett stort ansvar, det kan vara allt från tillsynsfrågor, offentliga måltider eller näringslivsutveckling, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett pressmeddelande.

I satsningen kommer 100 miljoner från Landsbygdsprogrammet, som sedan tidigare varit avsedda för just den här typen av satsningar.

Av dem kommer 50 miljoner gå till länsstyrelserna i deras regionala arbete, 45 miljoner kan sökas av regionala och lokala aktörer genom Jordbruksverket fram till 2020 och 5 miljoner går till nationella satsningar.

De kvarvarande 42 miljonerna kommer kunna användas av kommuner och landsting med regionalt ansvar för att öka produktion, dock endast under nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078