23948sdkhjf

Lokal näthandel får stöd av Jordbruksverket

Näthandeln Reko-ringen, som låter konsumenter handla direkt från lokala producenter, ska nu etableras över hela Sverige med Jordbruksverkets hjälp.
Sedan den första Reko-ringen i Sverige startades hösten 2016 har det under året vuxit snabbt – i dag finns omkring 50 stycken i landet.

Modellen utgörs av en handel mellan konsumenter och småskaliga svenska producenter via slutna Facebook-grupper – kunderna lägger ordrar via Facebook och utlämningen av producenternas varor sker på en bestämd plats under en timme, samma för alla inom den lokala Reko-ringen.

Läs också: Ny näthandel låter konsument handla direkt från producent

Jordbruksverket har nu både uppmärksammat det växande intresset för ringarna och fördelarna det ger för lokala producenter.

Bland de specifika fördelarna man lyfter fram ingår bland annat den kostnadsfria marknadsföringen som kanalen innebär, samtidigt som det blir ett bra tillfälle att testa nya produkter.

– För konsumenterna blir småskaliga och lokalt producerade produkter mer tillgängliga och det skapar ett ökat intresse, säger Camilla Bender Larson, projektledare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Därför har man nu upphandlat en nationell stödfunktion för svenska Reko-ringar, som ska verka under två år. Den ska bland annat fungera som ett oberoende stöd och skapa en modell med gemensamma kriterier för hur Reko-handel ska gå till i Sverige.

Dessutom kommer man öven ta fram handlingsplaner för ringarnas framtid, ta fram statistik samt verka för att de etableras över hela Sverige.

För att få sälja sina produkter via Reko-ringar måste producenten vara livsmedelsgodkänd och ha egen produktion, dock inte industriell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094