23948sdkhjf

Landets kockelit diplomerade nya råvaror

Under årsmötet för föreningen Exceptionell råvara anslöt fem nya råvaror till toppskiktet.
Under veckan hölls årsmötet för Exceptionell Råvara, en satsning som syftar till att etablera fler kontakter mellan kockar och svenska producenter.

Förutom panelsamtal prövades även kött i kategorierna fågel, gris och nöt, för att ta fram nya produkter som kan diplomeras som "exceptionell råvara".

Bland jurymedlemmarna som testade köttet återfanns flera av Sveriges bästa kockar – bland annat Björn Frantzén, Ulrika Brydling, Sayan Isaksson och Henrik Norström.

– Exceptionell Råvara är ett superviktigt initiativ som jag är glad att vara en del av. I dag sitter jag med och testar fågel. Det här projektet förser marknaden med nya råvaror – vilket är absolut nödvändigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi behöver större mångfald i landet, säger Henrik Norström i ett pressmeddelande från Martin och Servera, sponsor av satsningen.

För att få klassas som en exceptionell råvara måste produkten få minst 35 poäng av 50 möjliga av jurymedlemmarna, något som fem råvaror kunde håva in under årets möte.

Blekslätten gård fick in tre produkter – blå anka, Linderödsgalt samt Mangalitzagalt – som fick sällskap av Rosa skattlådans vaktel och Närsjö gårds Linderödssvin.

Exceptionell råvara startades 2011 på initiativ av kocken Björn Frantzén och journalisten Mattias Kroon för att ge fler affärsmöjligheter och skapa gemensam utveckling av råvaror mellan restaurangbranschen och producenter.

Föreningen grundades med hjälp av sponsorerna LRF, Jordbruksverket, Svenskt sigill, Martin och Servera och Svenskt kött.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078