De är bäst – när kockarna själva får välja

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Branschernas toppnamn valde bästa kocken, bästa krogen och vinnaren av hedersutmärkelsen i Svenska gastronomipriset.

Under måndagen delade tidningen Restaurangvärlden ut priserna för bland annat Kockarnas kock och Kockarnas krog – priser som branschens toppnamn själva bestämmer var de ska gå.

Genom att ta hjälp av Sveriges 100 bästa inom varje kategori för juryarbetet delades priser ut till kockar, krogar, sommelierer, konditorer och servitörer. Dessutom delade man för andra gången ut hederspriset som delar samma namn som galan i sig – Svenska gastronomipriset.

Förra årets vinnare av huvudpriset, som är en prissumma på 50 000 kronor, var stjärnkocken Magnus Nilsson som driver Fäviken magasinet. I år stod en konditor högst på pallen, i form av My Feldt som driver Feldts bröd och konfekt i Halmstad.

Magnus Nilsson gick dock inte tomhänt ifrån kvällen: han utsågs till Kockarnas kock och hans restaurang utsågs än en gång till Kockarnas krog.

Trots att My Feldt vann det stora priset vann hon inte i konditorkategorin. Här vann istället Anders Oskarsson från Nilssons Konditori och bageri i Oskarshamn, som alldeles nyligen även utsåg till Årets konditor i världen. Topplatsen för konditorierna intogs av Fosh Artisan Patisserie i Stockholm.

Vinnarna i varje kategori utses av 100 personer inom de olika yrkesroll, där varje jurymedlem fått rösta på fem olika personer, krogar eller konditorier som man tycker förtjänar priset. Det gör att det är branschfolket själva som väljer pristagarna, då ingen extern jury använts.

I år är 25:e året som landets bästa kockar utses, och andra året som även konditorer, servitörer och sommelierer har nominerat pristagare inom sina branscher.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Bergendahls satsning kräver många nya

Vegme fyller på med färdigrätter

Äpplen främst i svenska gröna trenden

Ännu ett franskt pris till Picadeli

Bageri flyttas från Örnsköldsvik

Ägaren Switsbake lägger ner Hägges – verksamheten flyttas till Danmark och Malmköping.

Fazer utökar havresatsning

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Coop öppnar för prishöjningar på kött

En egen undersökning visar att sju av tio medlemmar kan tänka sig att betala mer för att rädda bönderna.

Årets första hummer näst dyrast

Retrotrend ritar om kartan för ölproducenter

Flaskorna tvättas och återanvänds stället för att smältas och återvinnas.

Slakteri riskerar vite

Forskare och fiskare oense om dyrbara fisket

Willys på vegomarsch

Teföretag måste backa upp "Super"-namnet

Svenska kex till 500 Tesco-butiker

På nytt jobb
Krav anställer ansvarig för dagligvaruhandeln

Tar in kompetens från Mat.se.

Här är alla vinnarna på Dagligvarugalan 2018

Under dagligvarubranschens stora galatillställning korades 20 lyckliga vinnare.

På nytt jobb
Ny hos Poppels

Jureskog öppnar igen

I oktober öppnar andra restaurangen i det ska som ska bli en snabbmatskedja signerad kocken och krögaren Johan Jureskog.

Hon ska öka tillväxten inom livsmedelsproduktion

Granskning: Sänkt moms på livsmedel inte effektivt

Den sänkning av moms på livsmedel som gjordes 1996 har inte varit kostnadseffektiv, bedömer Riksrevisionen.

Hemköp minskar matsvinn med Karma

Nötter återkallas i nytt mögellarm

Australiens jordgubbsodlare drabbade av nålsabotage

Nålar har hittats i jordgubbar över hela landet – det har lett till att odlare skaffar metalldetektorer, samtidigt som regeringen kraftigt skärper straffen för matsabotage.

E-handelsgrossist tar upp kampen om kylt och fryst

Frysta varor är först ut när Out of Home lanserar rikstäckande kyl- och fryssortiment. "Jag tror att det finns plats för en fjärde grossist", säger marknadschef Jacob Hillestad.

Arlas drickyoghurt blir eget varumärke

Årets glögg släpps idag

Oumph till Pizza Hut

Hemköp hakar på påstrend

Han ska representera Arla Sverige

"Havet utnyttjas dåligt som skafferi"

1

Vi kommer att skruva ner i framtiden

LRF:s vd går efter tio år

Sex trender som säljer

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

H&M tar över gamla Coop

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

Se alla Företagens egna nyheter

Har ni behov av extra kapacitet till er rengöring?

Svenska Pump ställer på Scanpack i monter B05:72.

Elmotorer, växlar och fläktar på Scanautomatic 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Svenska Pump ställer på Scanpack i monter B05:72.

APL Robotman: Robot-applicering från All-Print

Svenska Pump ställer på Scanpack i monter B05:72.

Floatglas från Mirit Glas – Materialet som brukas överallt

AF Packaging Solutions

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Falun 26-27 september

TESAB-företag hjälper Delicato att installera miljövänlig processkyla

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Nyhet!

Scanautomatic 2018

Möt Pilz på Scanautomatic mässan 2018 i Göteborg: Monter nr: B05:32

Danskt manipuleringsskydd populärt i USA

Synglas från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Falun 26-27 september

Lagafors skeppar produkter till USA – samarbetet med den amerikanska partnern börjar ge resultat

Som handen i handsken

IMA dairy food HAMBA

AxFlow ställer ut på VA-mässan 25-27september 2018

Besök TENTE på mässa i Tammerfors, Finland

Ny bläckstråleskrivare för tuffa, industriella miljöer

IO-Link-konverter för RS232-apparater

Sänd till en kollega

0.278