De är bäst – när kockarna själva får välja

| Av Niklas Thander | Tipsa redaktionen

Branschernas toppnamn valde bästa kocken, bästa krogen och vinnaren av hedersutmärkelsen i Svenska gastronomipriset.

Under måndagen delade tidningen Restaurangvärlden ut priserna för bland annat Kockarnas kock och Kockarnas krog – priser som branschens toppnamn själva bestämmer var de ska gå.

Genom att ta hjälp av Sveriges 100 bästa inom varje kategori för juryarbetet delades priser ut till kockar, krogar, sommelierer, konditorer och servitörer. Dessutom delade man för andra gången ut hederspriset som delar samma namn som galan i sig – Svenska gastronomipriset.

Förra årets vinnare av huvudpriset, som är en prissumma på 50 000 kronor, var stjärnkocken Magnus Nilsson som driver Fäviken magasinet. I år stod en konditor högst på pallen, i form av My Feldt som driver Feldts bröd och konfekt i Halmstad.

Magnus Nilsson gick dock inte tomhänt ifrån kvällen: han utsågs till Kockarnas kock och hans restaurang utsågs än en gång till Kockarnas krog.

Trots att My Feldt vann det stora priset vann hon inte i konditorkategorin. Här vann istället Anders Oskarsson från Nilssons Konditori och bageri i Oskarshamn, som alldeles nyligen även utsåg till Årets konditor i världen. Topplatsen för konditorierna intogs av Fosh Artisan Patisserie i Stockholm.

Vinnarna i varje kategori utses av 100 personer inom de olika yrkesroll, där varje jurymedlem fått rösta på fem olika personer, krogar eller konditorier som man tycker förtjänar priset. Det gör att det är branschfolket själva som väljer pristagarna, då ingen extern jury använts.

I år är 25:e året som landets bästa kockar utses, och andra året som även konditorer, servitörer och sommelierer har nominerat pristagare inom sina branscher.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ny nationell arena för innovation inom livsmedel får miljoner

Mattjänster i dust efter KKV-anmälan

Karma satsar på Storbritannien

Matsvinnsappen rekryterar ansvarig för expansionen – första uppdraget blir etablering av tjänsten i London, med planerad lansering i början av nästa år.

Han är ny vd för Bring Frigo

Icas näthandel över en miljard – startar darkstore

Starköl kan komma att säljas på finska gårdar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Global återkallelse av barnmat efter salmonellautbrott

"Missbruk av ordet kött"

Branschorganisation kritiserar nya danska vegan-köttfärsen som snart lanseras brett i landet.

Finländsk snabbmatskedja riktar sig mot Sverige

Med nytt koncept vill Kotipizza expandera mot nya marknader – däribland Sverige.

Hallon återkallas efter risk för kräksjuka

Tillfälligt ålfiskestopp efter ministermöte

Umida rekryterar chef för sälj och marknadsföring

Fiskfrakt i fukttålig träförpackning

Coop dumpar 120 ton socker

Polarbrödsgruppen en av investerarna i Peckas

McDonald's och Anamma i långsiktigt samarbete

Första steget är den gemensamt utvecklade burgaren McVegan, som kommer lanseras i både Sverige och Finland senare i år.

Priset på smör ökar – kaffet billigare

Åbro ska mikrobrygga åt restauranggäster

Coop i nytt köttsamarbete

Danskt köttsubstitut får storlansering

Orkla-ägda Naturlis veganska köttfärs, som likt amerikanska föregångare ska smaka som kött, lanseras i alla Dansk supermarkeds 600 butiker. "En världssensation", menar en dansk vegetarisk förening.

Johan och Nyström satsar i Göteborg

Rosteriet går från noll till tre kaféer i staden – och satsar även på kontorsförsäljning i området.

Fortsatt stark efterfrågan på vegetariskt alternativ

Stormejerierna tror att hög efterfrågan kan mötas

Arla, Skånemejerier och Norrmejerier ser att handelns efterfrågan på smör och grädde kan mötas, men med vissa kompromisser.

Bucht om exportsatsningen: Största någonsin

Under nästa år sjösätter regeringen flera satsningar för att öka livsmedelsexporten. Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vill man höja ambitionen rejält.

Midsona-chef lämnar – nu presenteras ersättaren

Icas försäljningstrend fortsätter

Livsmedelsverket ratar GMO-märkning

Allt fler vill ha ett grönt julbord

Grossist hade stor mängd utgångna varor vid kontroll

Svenska matproducenter steppar upp

Näthandeln med mat ökar 30 procent

Orkla köper producent av frysta grönsaker

Irländska storförvärvet lyfte Scandi Standard

Bransch-vd prisvinnare på ekomäsa

Gastrofy byter namn

"Mathjälte" gör ost av världsklass

Se alla Företagens egna nyheter

God Jul & Gott Nytt År!

Mjukvarubaserade Connected Services driver på digitaliseringen

Osynligt bläck märker Absolut flaskorna

BITOs nya självgående transportfordon

God Jul & Gott Nytt År önskar ebm-papst

IMA dairy food HASSIA

AF Packaging Solutions

Vårens kurser 2018

IMA dairy food GASTI

IMA dairy food HAMBA

Vårt team i Slovenien utökas med servicetekniker

Ny video om förpackningar för livsmedel

Med ready2_spray lackerar roboten själv

IMA dairy food BENHIL

IMA dairy food ERCA

Nytt nummer av Unboxed

SMART Pooling finalist till årets hållbara IT-projekt

Vårt team i Tyskland utökas med servicetekniker

Har du problem med din Schleicher PLC?

Fräsch ny förpackning för lagrad ost är en klar succé

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

Julen står för dörren - har du hittat mandeln i din gröt?

Dacapo förbereder för fortsatt framtida tillväxt

10% rabatt på läckagetestare

Julhälsning från Carlsson & Möller AB

Sänd till en kollega

0.168