23948sdkhjf

De är bäst – när kockarna själva får välja

Branschernas toppnamn valde bästa kocken, bästa krogen och vinnaren av hedersutmärkelsen i Svenska gastronomipriset.
Under måndagen delade tidningen Restaurangvärlden ut priserna för bland annat Kockarnas kock och Kockarnas krog – priser som branschens toppnamn själva bestämmer var de ska gå.

Genom att ta hjälp av Sveriges 100 bästa inom varje kategori för juryarbetet delades priser ut till kockar, krogar, sommelierer, konditorer och servitörer. Dessutom delade man för andra gången ut hederspriset som delar samma namn som galan i sig – Svenska gastronomipriset.

Förra årets vinnare av huvudpriset, som är en prissumma på 50 000 kronor, var stjärnkocken Magnus Nilsson som driver Fäviken magasinet. I år stod en konditor högst på pallen, i form av My Feldt som driver Feldts bröd och konfekt i Halmstad.

Magnus Nilsson gick dock inte tomhänt ifrån kvällen: han utsågs till Kockarnas kock och hans restaurang utsågs än en gång till Kockarnas krog.

Trots att My Feldt vann det stora priset vann hon inte i konditorkategorin. Här vann istället Anders Oskarsson från Nilssons Konditori och bageri i Oskarshamn, som alldeles nyligen även utsåg till Årets konditor i världen. Topplatsen för konditorierna intogs av Fosh Artisan Patisserie i Stockholm.

Vinnarna i varje kategori utses av 100 personer inom de olika yrkesroll, där varje jurymedlem fått rösta på fem olika personer, krogar eller konditorier som man tycker förtjänar priset. Det gör att det är branschfolket själva som väljer pristagarna, då ingen extern jury använts.

I år är 25:e året som landets bästa kockar utses, och andra året som även konditorer, servitörer och sommelierer har nominerat pristagare inom sina branscher.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078