23948sdkhjf

Kommunen nöjd med samordnad varudistribution

Efter ett år med nytt logistiktänk har Kungsbacka kommun kraftigt minskat antalet leveranser till måltidsverksamheterna, och samtidigt skapat svallvågor.
I november förra året började Kungsbacka kommun, belägen söder om Göteborg, med samordnad varudistribution till alla sina 120 måltidsverksamheter.

Ett år senare kan man sammanfatta fördelarna med sitt nya logistiktänk, som innebär att varor från leverantörerna samlas i en terminal innan de packas om och körs ut i en samlad leverans till de olika verksamheterna.

Framförallt trycker man på miljönyttan, då kommunens tre största leverantörer innan införandet stod för 430 lastbilsleveranser i veckan – ett år senare har leveranserna istället skurits ner till ett snitt på 170 leveranser i veckan, vilket motsvarar en minskning med 60 procent.

Samtidigt är greppet även uppskattat inom de olika verksamheterna.

– Varorna kommer samlade, på förutbestämda tider och det blir färre avbrott i arbetet. Personal i småskaliga kök säger att det är lättare att planera och beställa färskvaror nu när de inte behöver tänka på kravet från leverantörer om orderns minsta värde för utkörning, säger Joakim Carlsson, logistiker på Kungsbacka kommun, i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen har man under våren inkluderat ytterligare sju leverantörer i samordningen, och det kommer bli fler framöver när alla varugrupper omfattas.

Ännu en bonus är att strategin kan komma att spridas ytterligare, då kommunen uppger att omvärldens intresse varit större än vad man först trodde.

– Vi kan nog säga att vi har satt Kungsbacka på kartan inom hållbara transporter. Förutom att projektet uppmärksammats i medier och inom logistikbranschen så har vi tagit emot flera studiebesök. Vi har delat med oss till andra kommuner men har också haft besök från både svenska och utländska högskolor, det är förstås väldigt roligt, säger Niclas Siljedahl, projektledare för samordnad varudistribution i Kungsbacka kommun.
Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079