23948sdkhjf

Kommunen nöjd med samordnad varudistribution

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Efter ett år med nytt logistiktänk har Kungsbacka kommun kraftigt minskat antalet leveranser till måltidsverksamheterna, och samtidigt skapat svallvågor.

I november förra året började Kungsbacka kommun, belägen söder om Göteborg, med samordnad varudistribution till alla sina 120 måltidsverksamheter.

Ett år senare kan man sammanfatta fördelarna med sitt nya logistiktänk, som innebär att varor från leverantörerna samlas i en terminal innan de packas om och körs ut i en samlad leverans till de olika verksamheterna.

Framförallt trycker man på miljönyttan, då kommunens tre största leverantörer innan införandet stod för 430 lastbilsleveranser i veckan – ett år senare har leveranserna istället skurits ner till ett snitt på 170 leveranser i veckan, vilket motsvarar en minskning med 60 procent.

Samtidigt är greppet även uppskattat inom de olika verksamheterna.

– Varorna kommer samlade, på förutbestämda tider och det blir färre avbrott i arbetet. Personal i småskaliga kök säger att det är lättare att planera och beställa färskvaror nu när de inte behöver tänka på kravet från leverantörer om orderns minsta värde för utkörning, säger Joakim Carlsson, logistiker på Kungsbacka kommun, i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen har man under våren inkluderat ytterligare sju leverantörer i samordningen, och det kommer bli fler framöver när alla varugrupper omfattas.

Ännu en bonus är att strategin kan komma att spridas ytterligare, då kommunen uppger att omvärldens intresse varit större än vad man först trodde.

– Vi kan nog säga att vi har satt Kungsbacka på kartan inom hållbara transporter. Förutom att projektet uppmärksammats i medier och inom logistikbranschen så har vi tagit emot flera studiebesök. Vi har delat med oss till andra kommuner men har också haft besök från både svenska och utländska högskolor, det är förstås väldigt roligt, säger Niclas Siljedahl, projektledare för samordnad varudistribution i Kungsbacka kommun.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (3)
Startsidan just nu
2

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Det visar en ny studie från Chalmers.

Dole säljer i Sverige och Finland

Godiva lanserar nytt i sitt sortiment av exklusiv belgisk choklad

Säljs lagom till jul.

Lanserar ersättning för plastsugrör

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Avser Pucko med bäst före datum den 26 september 2019.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

De vann Matverk Värmland

”En sensorisk väl framtaget produkt med många användningsområden som kan vandra från skogen till krogen.”

Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Icakuriren har granskat en rad julskinkor.

Bayns sockerersättare i choklad som säljs i svenska butiker

Så mycket måste matpriserna höjas för att täcka upp sommarens torka

Chefsekonomen: "Dock en snittsiffra"

Löfbergs nominerat till hållbarhetspris

Vinnaren utses 31 januari 2019.

Svenska matjordar blir allt bördigare

Ökad odling av gräs till betande djur som leder till ökad mullhalt.

Priserna fortsätter att dala

De har hälsa och miljö i fokus

De är nominerade i kategorin Årets Hjärta i Fast Food Awards.

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Orkla säljer Mrs Cheng’s till Continental Foods

Nytt samarbete stärker Löfbergs i Finland

Rosteriet knyter band med te-huset Nordqvist.

Nya matkoncept till Täby centrum

Anrik lanthandel lägger ner

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Två toppar årets julöl

Test av årets julöl och andra juldrycker – två öl i topp bland många fina brygder.

Årets livsmedelshalvdag på Empack

Jäst gör fiskfoderolja av halm

Matsmart och Blossa räddar 24 000 flaskor glögg

"Att slänga den fantastiska drycken var aldrig ett alternativ för oss"

Han är ny vd på Sales Support

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Han bjöd snattarna på lunch - då minskade stölderna

Här är årets bästa matböcker

Orkla lägger bud på Kotipizza

Se alla Företagens egna nyheter

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Automatiserat lager Postnord/ Apoteket Hjärtat i Norrköping.

Eurolådor

Konfigurerbara säkerhetsreläer - nu även med simulering offline

Synglas från Mirit Glas till process industrin

Ytterligare en ny Servicetekniker till Lagaforsteamet

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Sänd till en kollega

0.189