23948sdkhjf

Axfood överträffade förväntningarna

Dagligvarukedjan rapporterade stark tillväxt för tredje kvartalet.

Axfood redovisar en omsättning på 11,6 miljarder kronor för årets tredje kvartal, att jämföra med 10,9 miljarder kronor för samma period föregående år. Rörelseresultatet ökade till 604 miloner kronor (599), medan rörelsemarginalen sjönk till 5,2 procent (5,5).

För året hittills redovisar Axfood en ökad omsättning på 34,1 miljarder kronor (32,2), en ökning med 5,9 procent. Räknar man bort Axfoods förvärv av lagerhanteringen för frukt och grönsaker vid årsskiftet är ökningen 6,9 procent, enligt Axfoods delårsrapport som presenteras i dag.
Rörelseresultat för de tre första kvartalen låg i princip stilla på 1,5 miljarder kronor. Med hänsyn till den ökade omsättningen sjönk rörelsemarginalen till 4,4 procent.

Det är i första hand Willys som driver tillväxten. Hemköp tyngs fortfarande av kostnaderna för ombyggnaden och stängningen av Hemköp City i Stockholm. Koncernens sammanlagda resultat var dock bättre än marknadens förväntningar.

Koncernchefen Klas Balkow kommenterar:
− Under tredje kvartalet hade Axfood en stark tillväxt och stärkte positionen ytterligare på marknaden. Med Willys i spetsen visade alla segment en bra jämförbar försäljning och de nyförvärvade bolagen bidrog till vår starka tillväxt. Vi fortsätter framtidssatsningarna, som till stor del handlar om hur vi ska utveckla vårt kundmöte och förbättra vårt arbetssätt i en allt mer digital värld.

De sjunkande marginalerna är enligt honom enligt plan, och en konsekvens av Axfoods satsningar, främst på digital tillväxt.

Från årsskiftet styckar Axfood upp Axfood Närlivs. Kundansvaret för Tempo tas över av Hemköp och övriga kunder övergår till Dagab.

Styrelsen prognostiserar ett rörelseresultat för helåret i linje med 2016.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att rörelseresultatet ökade till 604 miljarder kronor, det ska vara 604 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11