23948sdkhjf

Axel Johnson-koncernen testar blockkedjeteknik

Jättar som Nestlé och Walmart har redan tagit till sig tekniken – nu är koncernen i slutfasen av pilotprojekt där fördelarna undersöks.
I augusti gick flera av världens största livsmedelsföretag – bland annat Dole, Unilever, Walmart och Nestlé – ihop för att för att använda blockkedjeteknik, som tidigare främst använts för kryptovalutan bitcoin.

Tekniken kännetecknas av att varje steg, transaktion och aktör i en kedja kan spåras direkt, och samtidigt inte ändras, vilket ger fördelar i till exempel spårbarhet av livsmedel.

Koncernen Axel Johnsons forskningsstiftelse Axfoundation är i dagsläget i slutfasen av ett pilotprojekt, där man undersöker hur tekniken kan hjälpa till både i just spårbarhet och livsmedelskontroll, skriver Di Digital .

Bland annat ingår även Axel Johnson-ägda Martin och Servera i projektet, som ska visa hur man kan använda tekniken i både produktion och distribution.

Ett av områdena man har tittat på är hur tekniken kan hjälpa till i spårning av bulkvaror, för att enkelt kunna säkerställa att den mängdvara som köps upp i första hand motsvarar den faktiska försäljningen.

– Det är där det många gånger uppstår fusk. Företag lägger generellt ner otroligt mycket tid och pengar på leverantörskontroller. Med den här tekniken kan man göra den kontrollen säkrare och få en transparens där alla kan se om något har ändrats i kedjan, säger Carolina Sachs, generalsekreterare på Axfoundation till Di Digital.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125