23948sdkhjf

Råvaran i fokus i säsongsmärkning

Dagligvarukedjorna och Krav väljer att lyfta fram råvaran i ekologisk julskinka när den färdiga produkten inte uppfyller märkningskraven.
Konserveringsmedlet nitrit, som ofta används i julskinka, har varit en stötesten för Krav under de senaste åren.

Många gårdar kan nämligen leverera Krav-märkt grisråvara, men när den används i julskinka tillsammans med nitrit uppfyller produkten inte längre kraven för att märkas med certifieringen.

Inför årets stundande jul väljer därför Krav och dagligvaruhandeln att med en ny etikett att lyfta fram råvaran i kedjornas ekologiska julskinkor.

Genom uppmaningen ”Ekologiskt, javisst! Men leta efter KRAV-märkt råvara!” på julskinkorna hoppas de inblandade att konsumenterna tar till sig att råvaran är Kravmärkt, trots att inte produkten i sig inte möter de uppsatta målen.

– Det känns glädjande att dagligvaruhandeln vill samarbeta med leverantörer och oss för att lyfta fram julskinka med den bästa djuromsorgen genom att märka ut den Krav-märkta råvaran på ekologisk julskinka, säger Kravs vd Anita Falkenek.

Svenskt butikskött kommer att vara ansvariga för att produkterna märks med den nya etiketten.

För att grisråvaran ska Kravmärkas måste den komma från en gård där grisarna lever vad Krav kallar "naturliga grisliv", där de har möjlighet att gå utomhus, beta och böka i jorden.

Tidigare i år öppnade organisationen för en regeländring där nitrit skulle kunna användas i märkta produkter, men efter att frågan skickats på remiss valde man att inte genomföra regeländringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093